Ştiri locale

Până la urmă vor fi avioane pe cerul din Sfântu Gheorghe de Ziua Naţională!

Aeroclubul României va pune la dispoziția județului Covasna trei aeronave pentru spectacolul aviatic de la Sfântu Gheorghe, organizat de Ziua Națională a României, însă organizatorii (Prefectura Covasna în acest caz), au ținut această informație secretă, dintr-un motiv care ne scapă. Informația a fost confirmată, însă, de conducerea Centrului Militar Județean, iar ulterior și de membrii Aeroclubului Brașov, prin pilotul comandant Stelian Cojocaru. Contactați telefonic, reprezentanții Prefecturii ne-au transmis că în cursul zilei de miercuri au primit confirmarea din partea Aeroclubului.

Conform adresei Aeroclubului din data de 27.11.2023, emisă către prefectul Ráduly István, la Sfântu Gheorghe vor participa la sărbătoarea Unirii piloții: Pogăceanu Sebastian (aripa dreaptă), pilot instructor cu o experienţă de peste 1500 de ore de zbor; Dobre Daniel (aripa stângă), pilot instructor cu o experienţă de peste 3500 de ore de zbor și pilotul comandant Stelian Cojocaru (capul formației). În funcție de condițiile meteo, spectacolul aviatic va avea loc în jurul orei 14:30.

„Am aflat miercuri că va fi spectacol aviatic, solicitase Prefectura, am văzut un document neoficial, un răspuns al Aeroclubului adresat Prefecturii, că au fost aprobate 3 aeronave pentru noi. Ne gândeam că va fi o surpriză, deci nu avem de ce să ne supărăm dacă este spectacol aviatic, dar personal chiar nu am știut că va fi, și nu cred că știa nimeni de la noi, de la MapN. (…) Nu noi am făcut solicitarea, într-adevăr nu ne-am potrivit cu Brașovul pe ore și atunci nici n-am mai sperat, din moment ce nu ne-au dat fanfara, nu mă gândeam că mai primim avioane. E diferență mare, ei au programat la 12:00 spectacolul din județul Brașov, noi avem la 14:30, trebuia să fie la o diferență de maximum jumătate de oră unii de alții ca să vină avioanele de la unii la alții, dar cert este că s-a aprobat”, ne-a declarat  comandantul Centrului Militar Județean Covasna, lt. Col. Dorin Neagu.

În acest an, de la manifestările organizate pentru marcarea a 105 ani de la Marea Unire va lipsi fanfara militară, acesta fiind unul dintre motivele pentru care organizatorii – Centrul Militar Județean și Prefectura Covasna – au decis ca ceremonialele militare și religioase organizate la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna și Întorsura Buzăului să înceapă mai târziu față de alți ani, în speranța că fanfara militară din Brașov va putea participa și în județul Covasna. La Sfântu Gheorghe, ceremonialul militar-religios va avea loc începând cu ora 14:30 în Piaţa Mihai Viteazul.

Pe tot parcursul săptămânii, au avut loc activități cultural-artistice, în program fiind cuprinse, printre altele, spectacole de teatru, muzică și poezie, concursuri de istorie și cultură, concerte de muzică clasică românească, o lansare de carte și proiecția unui film documentar despre copilăria poetului Mihai Eminescu.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio