Ştiri locale

Opt spectacole în finala celei de-a cincea ediţii a Festivalului naţional de teatru DbutanT

Opt spectacole au intrat în finala celei de-a cincea ediţii a Festivalului naţional de teatru DbutanT, care va avea loc în luna octombrie în organizarea Teatrului “Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe şi a Teatrului de Stat din Constanţa.

Potrivit organizatorilor, în concurs au fost înscrise un număr total de 27 de spectacole şi au fost nominalizaţi peste 70 de actori pentru premiul de debut în actorie.

“Selecţia spectacolelor înscrise anul acesta în festivalul-concurs DbutanT s-a încheiat luni, 10 august. Competiţia a fost cea mai strânsă de până acum, ceea ce confirmă faptul că, după cinci ani de la lansare, DbutanT este în continuare un eveniment de referinţă la nivel naţional, care vine în sprijinul debutanţilor din domeniu. În total, au fost înscrise 27 de spectacole, din care opt vor merge mai departe. Numărul total de actori nominalizaţi a fost de 72, din care 30 vor fi văzuţi pe scena DbutanT, ceea ce face ca această competiţie să rămână în continuare una acerbă”, se arată într-un comunicat de presă.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului va avea loc în perioada 19 – 23 octombrie, iar cele 8 spectacole selectate sunt “Poveşti corecte politic de adormit copiii” (Cluj-Napoca) în regia Andreei Gavriliu, “A fost odată în ’46” (Sibiu), în regia lui Adrian Neacşu, “(In)corect” (Cluj-Napoca) regizat de Leta Popescu, “Săraci” (Târgu Mureş) în regia lui Rareş Budileanu, “O viaţă normală” (Cluj-Napoca) regizat de Norbert Boda, “Tapetul galben” (Craiova) în regia lui Sebastian Marina, “Fluturii sunt liberi” (Bucureşti) – spectacol de licenţă UNATC Bucureşti, coordonator lector Ioana Barbu – Iosif Paştina şi “Jocuri în curtea din spate” (Constanţa) în regia Dianei Mititelu.

“Ediţia din acest an se va desfăşura într-un format complet nou, fiind organizată de Teatrul ‘Andrei Mureşanu’ din Sfântu Gheorghe în parteneriat cu Teatrul de Stat din Constanţa. Pe parcursul celor cinci zile de festival, spectacolele se vor juca fizic pe scena de la Constanţa, dar vor fi urmărite live din sala de la Sfântu Gheorghe şi online, de publicul din întreaga ţară, cu ajutorul unui sistem de live streaming. Juriul, care anul acesta va fi format numai din directori de teatre, va desemna cinci actori care vor ajunge în finală. De aceea, este foarte important ca actorii rămaşi în cursa DbutanT 2020 să pregătească un performance individual de maximum 50 de minute. (…) Actorii finalişti vor susţine momentul pregătit pentru finală pe scena Teatrului “Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, în faţa publicului spectator, a juriului şi a unei comisii de specialitate. Având în vedere noul format al festivalului, în joc vor fi puse două premii, unul oferit de TAM şi celălalt de Teatrul de Stat din Constanţa”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Teatrului “Andrei Mureşanu” a anunţat, încă de la prima ediţie, că Festivalul DbutantT este gândit ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între cei mai tineri actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi, compozitori de muzică de teatru etc. aflaţi la început de drum, dar şi ca un “motor de căutare” a celor mai talentaţi dintre aceştia.

Primele două ediţii ale festivalului, organizate în 2016 şi 2017, au fost dedicate debutului în actorie, respectiv, regie şi au fost câştigate de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” din Bucureşti, şi de Nagy Botond, absolvent al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, pentru regia spectacolului “Oneghin”, producţie a Teatrului “Figura” din Gheorgheni.

Marele premiu al celei de-a treia ediţii DbutantT, dedicată debutului în scenografie, a fost câştigat de Gabriella Spiridon pentru spectacolul “Poveşti din bucătărie”, în regia lui Cristian Ban, jucat de actorii Teatrului municipal Baia Mare, iar al celei de-a patra ediţii, dedicată debutului în coregrafie, de Simona Dabija pentru coregrafia spectacolului “De fapt”. 

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio