Info Trafic, Ştiri locale

Opt semafoare noi pentru trecerile de pietoni din Sfântu Gheorghe

Primăria Sfântu Gheorghe va amplasa 8 semafoare inteligente pe două dintre cele mai tranzitate artere din municipiu, respectiv pe Lunca Oltului și Lt. Păiuș David, în vederea fluidizării traficului și pentru siguranța pietonilor.

Acestea ar urma să fie montate la cele 4 treceri pentru pietoni din str. Păiuș David, respectiv în dreptul MaviProd S.A., Zambelli / S.C. Scule de Filetat S.A., pe strada Mică și la Rompetrol; dar și pe strada Lunca Oltului, la trecerile pentru pietoni din fața Electrica SA, pe strada Kökényes, lângă Olympia Fitness Club și la Fabrica de Lapte.

Publicitate

Viceprimarul municipiului, Tóth-Birtan Csaba, ne-a explicat că investiția este una necesară mai ales datorită fluxului mare de vehicule care nu au ca destinație municipiul Sfântu Gheorghe, și care sunt în tranzit pe DN12 – Lunca Oltului și Păiuș David.

„În toate aceste locații, în ultima perioadă am marcat treceri de pietoni, unele existau deja, cred că două sau trei, dar acum sunt 4 pe str. Păiuș David și alte 4 pe Lunca Oltului. Sunt semnalizate cu semnalizare orizontală și indicatori cu avertizor de lumină intermitentă, dar totuși sunt greutăți la traversare. Pentru a oferi o siguranță cât mai mare, ne-am gândit să montăm semafoare cu buton pentru pietoni. Bineînțeles că așa vom îngreuna puțin circulația mașinilor dar siguranța pietonilor este pe primul loc. Urmează ca până în 2023 să se facă și centura ocolitoare și atunci mașinile care tranzitează acum Sfântu Gheorghe pe Lunca Oltului și Păiuș David vor ocoli în întregime municipiul. Deci până în 2023 trebuie realizat acel proiect, se face din fonduri guvernamentale, iar după licitație am înțeles că se va preda execuția Orașului, dar licitația se face de către CNAIR”, ne-a spus Tóth-Birtan Csaba. 

Proiectul prevede montarea unor stâlpi noi, cu butoane pentru pietoni, astfel încât traversarea străzii să se facă la cerere așa cum se întâmplă, de exemplu, pe strada Gróf Mikó Imre. Semafoarele vor fi dotate cu semnale acustice pentru nevăzători, sistem de supraveghere video și proiectoare pentru suprailuminarea trecerii de pietoni pe timpul traversării străzii

„Prin semaforizarea celor 8 treceri de pietoni se preconizează că traficul se va desfăura mult mai fluent, dar și mult mai sigur, ținând cont și de faptul că se presupune o creștere a numărului de vehicule din municipiul Sfântu Gheorghe”, se arată în Raportul de specialitate al proiectului.

Studiul de fezabilitate va fi votat în ședința de joi, 27 august, a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, iar valoarea totală a lucrărilor este de 1.065.180 de lei (TVA inclus).

Tot în vederea fluidizării traficului rutier, până în 2023 ar urma să fie finalizate și lucrările pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe, care ar urma să se desprindă din DN12 înainte de Coşeni, pe partea dreaptă a drumului naţional, va continua până la intersectarea cu DJ 103B prin care se asigură accesul către Ozun, apoi până la intersectarea cu DN 13E care asigură accesul catre Târgu Secuiesc, Covasna şi Parcul Industrial din Câmpul Frumos, și se va finaliza prin întoarcerea în DN12, la ieşirea din Sfântu Gheorghe spre Miercurea Ciuc.

În luna iulie, Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru realizarea proiectului de 11,5 km, finanţat din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare, a cărui valoare totală este de 355 de milioane de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio