Ştiri

OPINIE. Despre descurcăreală şi complexul balcanic în fața lumii civilizate

(…) Problema românilor care spun că Djokovic este o victimă nu e dacă omul e vaccinat sau nu. Nu despre certificatul verde sau despre trecerea prin boală este vorba aici. De altfel, toată isteria legată de vaccinare din ultimii doi ani are cauze mult mai profunde, care țin de mentalitatea unei bune părți a acestui popor care nu are respect față de reguli.

Pur și simplu, mulți dintre noi nu înțelegem că regulile, bune sau rele, trebuie respectate. Că un stat funcțional se bazează fix pe lucrul ăsta. Că nu vom avea niciodată o Românie normală, cât timp vom pune la nesfârșit în discuție normele. Nu vrem să fim disciplinați. Ne place să ne strecurăm, să ne descurcăm, să facem combinații. Preferăm scurtăturile, nu drumul drept.

Publicitate

Nu pricepem că nerespectând legile, ajungem toți să trăim prost. Că acțiunile fiecăruia dintre noi ne afectează la grămadă. Că mucul de țigară aruncat pe stradă înseamnă, în final, munți de gunoaie. Că șpaga dată la medic sau la profesor înseamnă corupție. Că trăim într-un imens lanț cauză – efect, în care gestul unui individ afectează întreaga societate.

Articolul complet e AICI. Vă recomandăm să-l citiţi.

Publicitate
banner we radio