Ştiri locale

Oficiul de Cadastru a încheiat contracte de finanțare cu 22 de localități covăsnene

Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna a încheiat contracte de finanțare cu 22 de unități administrativ-teritoriale din județ, din cele 30 declarate eligibile pentru derularea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor.

Astfel, în perioada următoare, casele și terenurile din localitățile Aita Mare, Arcuș, Baraolt, Belin, Bodoc, Brateș, Chichiș, Covasna, Dobârlău, Estelnic, Ghelința, Ghidfalău, Ilieni, Întorsura Buzăului, Lemnia, Poian, Sfântu Gheorghe, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Vâlcele, Zăbala și Zagon vor fi cadastrate integral din fonduri europene, iar locuitorii vor primi gratuit extrase de carte funciară.

Publicitate

Potrivit reprezentanților instituției, suma totală alocată în acest an pentru înscrierea proprietăților din județul Covasna în evidențele de cadastru și carte funciară este de 3.021.690 lei, iar fiecare localitate poate primi până la 160.000 lei pentru aceste lucrări.

„Lucrările de cadastru general se desfășoară în cadrul celei de a șaptea etape de finanțare a Programului național de cadastru și carte funciară. Deschiderea cărților funciare este gratuită pentru cetățeni, fondurile necesare fiind asigurate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.  Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Covasna trebuie să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare. ANCPI va efectua plățile către primării după deschiderea cărților funciare aferente imobilelor recepționate”, se precizează într-un comunicat al instituției.

Potrivit OCPI Covasna, în prezent, în 26 dintre cele 45 de unități administrativ-teritoriale din județ se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor.

Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, dar și din bugetul local al primăriilor.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio