Ştiri locale

Oferta Spitalului Judeţean din Sfântu Gheorghe vizând analize medicale gratuite, epuizată rapid

Pachetul de analize medicale gratuite oferit de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe, în contextul marcării Zilei Mondiale a Sănătăţii, a fost epuizat rapid, cele peste 100 de locuri disponibile fiind ocupate la scurt timp după începerea înscrierilor.

Conducerea Spitalului a anunţat în urmă cu câteva zile că în perioada 3-7 aprilie a.c. va efectua analize medicale de laborator gratuite în limita a 25 de persoane pe zi, specificând că, pentru a beneficia de gratuitate, este necesară o programare telefonică prealabilă începând cu data de 31 martie.

În cursul zilei de vineri, reprezentanţii instituţiei au revenit cu un anunţ prin care menţionau că „deja nu mai avem locuri libere pentru analize gratuite”.

Managerul Spitalului, Andras Nagy Robert, a pus acest interes pe seama faptului că sumele alocate din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru investigaţiile paraclinice sunt foarte mici în comparaţie cu cererea, iar plafonul lunar rezervat analizelor gratuite se epuizează foarte rapid, prin urmare multe persoane ajung în situaţia de a suporta contravaloarea investigaţiilor din propriile buzunare sau de a se înscrie pe listele de aşteptare. Potrivit acestuia, în judeţul Covasna acest plafon se epuizează, de regulă, în primele zece zile ale fiecărei luni.

„Dacă ne uităm în raportul CNAS pe anul 2015, pentru că pe anul 2016 încă nu a apărut, vedem că în jur de 2 şi ceva la sută din bugetul acestei instituţii se duce pe analize şi investigaţii paraclinice, asta însemnând analize medicale şi investigaţii radiologice şi imagistice. Acest procent este infim faţă de necesar, faţă de cât ar avea nevoie populaţia. Deci 2,68% pentru paraclinic, în condiţiile în care pentru medicamente compensate şi parţial compensate s-a plătit 22,86%. (…) Deci, este un procent aproape de zero. Iar acest lucru are mai multe consecinţe – pe de o parte, urgenţele sunt suprasolicitate şi din acest punct de vedere, listele de aşteptare sunt mari, iar, pe cealaltă parte, şi spitalele sunt solicitate din acest punct de vedere, pentru că o parte dintre investigaţii trebuie făcute în regim de spitalizare, în timp ce ar putea fi făcute şi în ambulatoriu dacă ar exista bugete mai mari pentru acest lucru”, a declarat Andras Nagy Robert.

Conducerea Spitalului a menţionat că în zilele de 6 şi 7 aprilie oferă cetăţenilor posibilitatea de a-şi măsura gratuit tensiunea arterial şi nivelul glicemiei la standurile ce vor fi amplasate în mai multe puncte ale municipiului Sfântu Gheorghe.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio