Ştiri locale

O singură şcoală din judeţ are toaleta în exterior

Douăzeci de şcoli şi grădiniţe din cele 303 care vor funcționa în acest an în judeţul Covasna nu dețin în prezent autorizație sanitară, iar 54 de clădiri din cele 408 aflate în administrarea unităţilor de învăţământ nu au autorizaţii de securitate la incendiu.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Kiss Imre, ne-a explicat că o parte dintre unitățile de învățământ, cum ar fi cele din Vârghiş, Micfalău, Racoșul de Sus, Bățanii Mari și Bățanii Mici nu sunt autorizate de la Direcţia de Sănătate Publică, deşi sunt racordate la reţeaua de apă din localitate, însă multe dintre clădiri sunt noi și moderne, iar în unele încă nu s-a făcut recepția finală.

Publicitate

„Statistic vorbind, dacă spun că 20 de unități nu dețin autorizație sanitară de funcționare nu este foarte corect, pentru că pot să nu aibă din n motive. Sunt niște lucruri care nu depind nici de inspectorul școlar general, nici de directorul școlii, este treaba comunității. Dintr-un motiv anume, la Vârghiș de exemplu, școala și grădinița nu au autorizație de la DSP, dar nu este același lucru ca în satele din țară unde au latrină în spatele curții”, ne-a explicat inspectorul școlar general, Kiss Imre.

Acesta spune că singura unitate de învățământ care dispune de grup sanitar exterior este Școala Gimnazială „Romulus Cioflec” din Vâlcele unde învață 40 de elevi. În alte două unităţi de învăţământ din localităţile Hetea şi Floroaia Mică, unde până acum au existat grupuri sanitare în exterior, vor fi montate containere WC moderne. 

„Sunt vreo 4-5 care vor obține, sunt în curs, pentru că vorbim despre clădiri noi. De exemplu, în zona Întorsurii Buzăului încă nu au făcut recepția finală, nu au apucat să ceară autorizația, deși vor fi utilizate clădirile. Sunt chestiuni care, statistic, dacă ne luăm după cifre au impact, dar în spatele cifrelor sunt niște date pe care e bine să le analizăm. Singura locație unde avem probleme, la Vâlcele, acolo WC-ul este în exterior. Se tot caută fonduri, noi am propus și la Minister, dar nu știu de ce nu a fost rezolvată problema (…) Vorbim despre clădirea veche, pentru că au în curte o clădire nouă unde învață elevii din clasele primare, și acolo este apă și tot ce este nevoie, dar în spate nu știu de ce nu au reușit să rezolve în atâta timp. Deci, momentan singura şcoală în care WC-ul nu este rezolvat este la Şcoala Gimnazială din Vâlcele unde învaţă 40 de elevi. Şi la Hetea se va rezolva, în 2-3 săptămâni, este în curs de montare un container WC nou, cumpărat anul trecut, şi mai sunt, de exemplu, la Ariușd sau la Hetea unde au săpat puț, nu au vrut apă dar vor avea și se rezolvă problema”, a mai spus Kiss Imre.

Și elevii Școalii Primare Floroaia Mică au grup sanitar exterior, însă inspectorul școlar spune că problema se va rezolva odată cu implementarea unui proiect de extindere care a fost depus la AFIR prin Programul GAL.

Kiss Imre spune că toate unitățile de învățământ vor fi pregătite pentru începerea noului an şcolar.

(Ioana Ardeleanu)

Foto arhiva

Publicitate
banner we radio