Ştiri locale

O pistă de biciclete de peste 46 de kilometri va lega Sfântu Gheorghe de comuna Bixad

O pistă de biciclete în lungime totală de peste 46 de kilometri va fi amenajată pe raza județului Covasna, aceasta urmând să pornească din municipiul Sfântu Gheorghe și să străbată comunele Reci, Ghidfalău, Bodoc, Malnaș, Micfalău și Bixad, ca parte a planurilor Consiliului Județean Covasna de încuraja folosirea acestor mijloace de transport în condiții de siguranță.

Proiectul „Sepsi-Track” a fost inițiat de vicepreședintele Consiliului, Jakab István-Barna, iar Tema de proiectare și Nota conceptuală – documentul premergător fazelor de proiectare, întocmit în scopul iniţierii elaborării documentaţiilor tehnico-economice – au fost aprobate de consilierii județeni în ședința ordinară de joia trecută. Etapa următoare presupune elaborarea studiului de fezabilitate și a documentației de avizare a lucrărilor de intervenții.

Publicitate

Conform Referatului de aprobare supus votului consilierilor, județul Covasna se confruntă cu o deficienţă majoră la acest capitol, motiv pentru care se impune amenajarea unor piste pentru biciclete pe raza întregului județ.

Pista va fi amenajată pe traseul Sfântu Gheorghe (în lungime de 4,8 km) și va trece prin localitățile Bixad (6,3 km), Micfalău (2,4 km), Malnaș (6,9 km), Bodoc (7,7 km), Ghidfalău (9,1 km) și Reci (9,0 km).

„Este cunoscut faptul că judeţul Covasna se confruntă cu o deficienţă majoră în ceea ce priveşte pistele de biciclişti, menite să asigure deplasarea în condiţii de siguranţă a persoanelor care folosesc bicicleta ca mijloc de transport pentru deplasarea pe căile rutiere. În acest sens, dar şi în vederea încurajării a cât mai multor cetăţeni în ceea ce priveşte folosirea bicicletei ca mijloc de transport, de recreere, de menţinere a sănătăţii, se impune amenajarea unor piste de biciclişti pe raza întregului judeţ (…) Distanțele sunt aproximative, deoarece în zona intersecțiilor și a anumitor obstacole traseul pistei se va amenaja corespunzător standardelor și normativelor în vigoare. Lucrările se proiectează și se realizează astfel încât să se asigure reducerea la strictul necesar a suprafeței de teren ocupat, în concordanță cu prevederile legale, în corelare cu lucrările de sistematizare verticală și rețelele tehnico edilitare supra și subterane”, motivează vicepreședintele CJ Covasna, Jakab István-Barna, în Referatul de aprobare.

Pista pentru bicicliști va avea o lățime de 3 metri, încadrată de borduri, având două sensuri, iar pe termen lung ar urma să contribuie, printre altele, la îmbunătățirea infrastructurii de transport, reducerea poluării și scăderea cheltuielilor din domeniul sănătății prin reducerea și eliminarea accidentelor în care sunt implicați bicicliști.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio