Ştiri locale

O pistă de biciclete de aproape 5km va lega Sfântu Gheorghe de Arcuș și Valea Crișului

O pistă pentru biciclete în lungime de 4,7 kilometri, care va interconecta municipiul Sfântu Gheorghe și comunele Arcuș și Valea Crișului, va fi amenajată pe acostamentul drumului județean 121 B, ca parte a planurilor Consiliului Județean Covasna de încuraja folosirea acestor mijloace de transport în condiții de siguranță. Consilierii județeni au aprobat, joi, Studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico – economici, valoarea totală a investiției fiind estimată la 5.703.613 lei.

„Este vorba despre o pistă de 4,7 km, cu stâlpi de iluminat cu sistem fotovoltaic, deci absolut moderni, în valoare de 5,7 milioane de lei cu TVA. În prezent suntem în faza de Studiu de Fezabilitate”, a precizat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Conform proiectului, de-a lungul pistei vor fi amplasați 114 stâlpi de iluminat cu sistem fotovoltaic și va fi construit un pod pentru biciclete în lungime de aproape 19 metri.

Potrivit autorităților județene, investiția va duce, printre altele, la îmbunătățirea infrastructurii de transport, folosirea eficientă a resurselor naturale și protejarea bogățiilor naturale din zonă, va contribui la reducerea poluării prin reducerea traficului auto, dar și la scăderea cheltuielilor din domeniul sănătății prin reducerea și eliminarea accidentelor în care sunt implicați bicicliști.

În plus, investiția va duce la creșterea numărului de turiști din zonă și, implicit, la încasări mai mari la unitățile de cazare și de alimentație publică, ducând la dezvoltarea economică a  regiune.

„Realizarea unei piste de biciclete în zona drumului județean DJ 121B va conduce la îmbunătățirea siguranței infrastructurii rutiere, care să confere siguranță și confort tuturor participanților la trafic, prin separarea traficului lent de cel de tranzit, prin construirea de drumuri dedicate vehiculelor lente (biciclete), respectiv prin aspectele economice descrise mai sus, rezultând îmbunătățirea calității vieții, aceasta fiind una dintre obiectivele definite în Strategia de dezvoltare integrată a Județului Covasna pentru perioada 2021-2030. Această investiție va influența benefic zona, atât din punct de vedere ambiental, cât și din punct de vedere socio-economic”, se arată în Referatul de aprobare al proiectului.

Autoritățile județene au în plan realizarea unei rețele de piste de biciclete care să conecteze municipiul Sfântu Gheorghe de mai multe comune din județ. În toamna anului trecut, vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Jakab István-Barna, a prezentat proiectul „Sepsi-Track”,  care prevede amenajarea unei piste în lungime totală de peste 46 de kilometri, care ar urma să pornească din Sfântu Gheorghe (în lungime de 4,8 km) și va trece prin localitățile Bixad (6,3 km), Micfalău (2,4 km), Malnaș (6,9 km), Bodoc (7,7 km), Ghidfalău (9,1 km) și Reci (9,0 km).

Tot la finalul anului trecut, autoritățile județene anunțau că intenționează să solicite finanțare prin PNRR pentru construirea a două trasee integrate de ciclism, în parteneriat cu județele Brașov și Sibiu, respectiv cu județele Harghita și Mureș.

Și lucrările de amenajare a pistei pentru biciclete de pe digul râului Olt (între intersecția pârâului Arcuș cu drumul național DN12 și satul Chilieni), începute de Primăria Sfântu Gheorghe ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, avansează. Pista în lungime de 7 kilometri va fi dotată cu benzi vopsite și semne de circulație, iar pe traseu vor fi instalate lumini fotovoltaice pentru siguranța pe timp de noapte. Investiția este realizată cu finanțare europeană.  

(Ioana Ardeleanu)      

Publicitate
banner we radio