Ştiri locale

Vânătoare cu şoimi, expoziţie de ogari şi bucate vânătoreşti la Festivalul vânătorilor de la Arcuş

Vânătoarea cu şoimi şi expoziţia de ogari maghiari se numără printre principalele atracţii ale celei de-a VII-a ediţii a „Întâlnirii vânătorilor din Ţinutul secuiesc”, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în judeţul Covasna.

Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, la Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe, care va găzdui „Academia de vânătoare”, şi va fi urmată de vernisajul expoziţiei de artă plastică a membrilor Asociaţiei pentru cultură vânătorească din Ungaria.

Publicitate

Întâlnirea vânătorilor va continua sâmbătă la Castelul Szentkeresztely din Arcuş, cu un concurs gastronomic, un târg de produse de artizanat cu specific vânătoresc şi o expoziţie de trofee. În parcul castelului va avea loc şi o expoziţie de ogari maghiari, o demonstraţie de vânătoare cu şoimi, o paradă a modei cu rochii pentru baluri vânătoreşti, precum şi concerte şi spectacole de dans, printre invitaţi numărându-se Fanfara \’Kovats Andras\’ din Reci, Ansambul de dansuri „Haromszek” şi Ansamblul de suflători al Camerei Vânătorilor din Ungaria.

„Organizăm de şapte ani acest eveniment, pe rând, în unul dintre cele trei judeţe, Covasna, Harghita şi Mureş. (…) Este o zi festivă a celor care fac parte din breasla aceasta, iar de anul trecut a început un nou capitol în organizarea acestui eveniment, pentru că am introdus şi această \’Academie a vânătorilor\’, o zi de conferinţe, unde se pot discuta şi chestiuni profesionale, aspecte importante despre viitorul acestei profesii şi acestui sport, în acelaşi timp. (…) A doua zi avem un program care cred că o să intereseze foarte multă lume. (…) Proprietarul castelului de la Arcuş deţine şi el un teren de vânătoare în Africa şi nu pot decât să îi mulţumesc pentru promptitudinea cu care s-a oferit să intre în organizarea acestui eveniment şi să ne pună la dispoziţie acest spaţiu”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Vadon, Demeter Janos, unul dintre organizatori.

Potrivit acestuia, evenimentul se desfăşoară sub patronajul viceprim-ministrului Ungariei, Zsolt Semjen, al preşedintelui Asociaţiei vânătorilor din Ungaria, Csanyi Sandor, şi al contelui Jozsef Karolyi.

Demeter Janos a menţionat că Jozsef Karolyi a fost împuternicit să reprezinte Guvernul Ungariei în organizarea Expoziţiei Mondiale de Vânătoare, ce va avea loc în anul 2021 în ţara vecină.

„Va fi o expoziţie mondială de vânătoare şi de protecţie şi gospodărire a vânatului, iar prezenţa contelui Jozsef Karolyi în judeţul Covasna este importantă pentru că vrem să avem din timp discuţii cu el despre organizarea standului României şi al Ţinutului Secuiesc, dacă acest lucru va fi posibil, pentru că în această manieră s-ar putea să atragem mai mult interes pentru România şi pentru zona noastră, în acest caz”, a mai spus Demeter Janos.

(Agerpres)

 

În cadrul evenimentului din acest sfârşit de săptămână invitaţii vor susţine şi prelegeri care vor trata chestiunile sensibile ale vânătorii. Sárkány Árpád, vicepreşedintele Consiliului International al Vânătorii si al Protecţiei Vânatului, va susţine vineri o prezentare despre imaginea internaţională a culturii vânatului din România.

„În România, vânătorii nu au niciun motiv de sărbătoare. Poate aici au vânătorii cea mai proastă imagine din toată Europa, doar aici s-a interzis în patru ani vânatul la şase specii de animale sălbatice. Cocoşul de munte, râsul, ursul brun, pisica sălbatică, lupul şi cerbul sunt specii de faună la care vânătoarea este permisă”, spune Sárkány Árpád.  Vicepreşedintele a declarat că trebuie să se revină la normalitate, pentru că s-a ajuns la conflicte enorme şi scade toleranţa oamenilor care, fără voia lor, intră zilnic în contact cu animale sălbatice. Vânătorii nu au dreptul să intervină în aceste cazuri. Acesta a afirmat că se va înfiinţa o unitate de gestionare a conflictelor în subordinea Ministerului de Interne, structură care va avea ca sarcină rezolvarea problemelor cauzate de vânatul sălbatic mare.

Sâmbătă, în prima zi a Întâlnirii Vânătorilor din Ţinutul Secuiesc, ediţia a VII-a, cei interesaţi vor putea participa la prelegeri profesionale şi vor putea căpătă un răspuns la întrebările: „De ce vânăm?” sau „De ce este ruşinos să fii vânător în România?”. Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, ora 10.30, la Arcuş. În programul acestei zile se numără, printre altele, un târg de produse şi obiecte de artizanat vânătoresc, o expoziţie de trofee vânătoreşti, demonstraţie de vânătoare cu şoimi, prezentarea ogarilor maghiari, predarea steagului itinerant şi multe alte programe culturale.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Covasna

Publicitate
Publicitate
banner we radio