Ştiri locale

O nouă campanie de donare de sânge la Covasna

Localnicii și turiştii din stațiunea Covasna sunt așteptați să participe la o nouă campanie de donare a sângelui, organizată de Centrul de Transfuzii Sanguine Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek Géza” Covasna.

Acțiunea va avea loc în data de 22 martie, de la ora 08:00, în sala de sport a Spitalului Orășenesc din staţiune (str. Gábor Áron Nr. 6/A), iar donatorii sunt răsplătiți printr-o serie de facilități acordate de autoritățile locale.

„Fii eroul covăsnean, salvează vieți!  Ca de obicei, cei care donează vor beneficia de o zi liberă de la muncă, set de analize gratuite, tichet valoric, precum și facilitățile stabilite de către Consiliul Local orășenesc. Vă așteptam!”, a transmis directorul medical al Spitalului de Recuperare Cardiovasculară Covasna, dr. Enea Nicolae.

În cadrul ultimei campanii, organizată la Covasna în luna decembrie a anului trecut, s-au recoltat aproximativ 11 litri de sânge.

Centrul fix de donare a sângelui din stațiunea Covasna a fost înființat în luna septembrie a anului trecut, printr-un parteneriat între Consiliul Local al orașului, Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu Gheorghe și Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „dr. Benedek Geza”.

Campaniile sunt organizate trimestrial, pentru fiecare acțiune de donare fiind necesară înscrierea a cel puțin 20 de donatori. Persoanele care vor să doneze sânge se pot înscrie la sediul Direcției de Asistență Socială, str. 1 Decembrie 1918, nr. 1, în incinta Casei Orășenești de Cultură Covasna.

Printre beneficii, pe lângă ziua liberă de la locul de muncă și cele 7 tichete de masă la care au dreptul prin lege, donatorii au gratuitate timp de o lună la bazele sportive administrate de Primăria Covasna, intrare liberă la spectacole culturale timp de 3 luni, iar persoanele care nu au domiciliul în localitate beneficiază de decontarea cheltuielilor de transport pentru deplasarea la centrul de donare, în vreme ce locuitorii orașului Covasna primesc 50% reducere la abonamentele pentru transportul în comun.

Nevoia de sânge a spitalelor este constantă astfel că, la finalul săptămânii trecute, Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe a lansat un nou apel prin care îndeamnă locuitorii județului, indiferent de grupa sanguină pe care o au, să se prezinte la donare în zilele lucrătoare, între orele 8°°-12°°.

Pentru a putea dona sânge, o persoană trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 de ani, peste 55 kg, tensiunea arterială maximă să nu depășească 200 mmHg, iar cea minimă 100 mmHg, să nu aibă boli cronice și să nu fi luat medicamente în ultimele două săptămâni. Participanților le este interzis să consume alcool cu 48 de ore înainte de donare, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio