Ştiri locale

O fabrică din Sfântu Gheorghe se închide. Peste 100 de oameni rămân fără loc de muncă

Peste 100 de angajaţi din judeţul Covasna vor fi disponibilizaţi la mijlocul lunii martie, după ce fabrica de lenjerie de corp Rouleau-Guichard Roumanie SRL a decis închiderea punctului de lucru din municipiul Sfântu Gheorghe.

Contactat telefonic, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, ne-a declarat că decizia disponibilizării colective a fost luată ca urmare a problemelor economice cu care se confruntă compania. Totodată, acesta a mai precizat că la stabilirea termenului pentru concedierea colectivă, conducerea companiei braşovene nu a ţinut cont de prevederile legale.

Publicitate

„În momentul de faţă avem o listă cu 110 persoane. Prin notificarea pe care ne-a transmis-o conducerea societăţii se arată faptul că din motive economice decizia lor este să închidă punctul de lucru al acestei fabrici, pentru că sediul principal se află în Săcele, judeţul Braşov. Discuţiile sunt purtate între AJOFM, Inspecţia Muncii, conducerea societăţii şi Sindicatul Rofratex care are membri în această societate, şi în momentul de faţă decizia conducerii a fost ca acest termen să fie 15 martie. Noi punem sub semnul întrebării legalitatea acestei date, considerăm că data stabilită de dânşii, prin modul în care au derulat toate demersurile, nu au ţinut cont de prevederile Codului Muncii, de Legea nr. 76/2002 care se referă la stimularea ocupării forţei de muncă din şomaj şi poate nici de Contractul Colectiv de Muncă pe care dânşii l-au semnat”, a precizat Kelemen Tibor.

Potrivit acestuia, dacă se va dovedi că prin măsura disponibilizării colective angajaţilor nu le-au fost respectate drepturile, compania ar putea fi sancţionată.

„Există elemente legale dar nu dorim să alterăm această stare de spirit. Este o situaţie pe care noi am înţeles-o, dacă ai o problemă economică ca angajator iei anumite decizii. Respectăm orice decizie luată, pentru că ei administrează bunuri şi este proprietate privată. Pe partea cealaltă, ca instituţie publică, fiind abilitaţi să ne implicăm în acest proces de disponibilizare colectivă, pe care ei o asimilează în mod greşit cu o disponibilizare individuală, avem cuvânt de spus şi putem să îi facem să respecte legea”, ne-a mai declarat directorul AJOFM Covasna.

Reprezentanţii companiei braşovene nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere.

Rouleau-Guichard Roumanie SRL a fost înfiinţată în anul 2001, având ca domeniu principal de activitate fabricarea lenjeriei de corp.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio