Ştiri locale

Nu sunt destule teste de salivă pentru şcoli. Mare parte dintre elevii covăsneni nu vor putea fi testaţi săptămâna viitoare

Testele rapide din salivă, rămase după prima săptămână de testare a elevilor, nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficiente chiar și pentru prima administrare, cea de luni, iar Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă nu a livrat următoarea tranşă unităţilor de învăţământ din ţară.

În judeţul Covasna, din totalul celor 81.000 de teste primite în prima tranşă, au rămas doar 11.000, la care se adaugă încă 16.000 de teste pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna le-a primit la începutul săptămânii. Chiar şi aşa, testele rămase au fost suficiente doar pentru unităţile de învăţământ din Întorsura Buzăului şi Baraolt, astfel că mare parte dintre elevii covăsneni vor rămâne, cel mai probabil, netestaţi săptămâna viitoare. Şeful DSU, Raed Arafat, a declarat joi, la Digi24, că unii furnizori nu au respectat contractele.

Publicitate

„În judeţul Covasna au fost împărţite cele 81.000 de teste care au fost primite în prima tranşă, le-am distribuit şcolilor, iar o parte au fost utilizate în această săptămână. Au mai rămas câteva zeci, sute, în funcţie de fiecare unitate de învăţământ. Necesarul săptămânal ar fi de 70.000, deci ne-au rămas 11.000, şi e clar că nu ajung pentru a testa toţi elevii. Suplimentar, luni am mai primit încă 16.000 de teste, dar după calculele făcute reiese că acest număr acoperă practic zona Întorsurii Buzăului şi zona Baraoltului. Am distribuit aceste teste în şcolile din cele două regiuni, câte două, aşa cum trebuie pentru testarea săptămânală, şi aşteptam să primim şi pentru ceilalţi. Încă nu am primit, ceea ce înseamnă că elevii şcolilor care au primit vor face testarea, restul nu vor putea. Nu sunt teste, nu am primit, nu am fost anunţaţi. Se vorbea totuşi de vreo 70 de milioane de teste, şi au fost distribuite puţine, nici o zecime”, ne-a spus inspectorul şcolar general, prof. Kiss Imre.

Potrivit acestuia, joi un elev de la Grădinița cu Program Prelungit „Hófehérke” din Sfântu Gheorghe a fost depistat pozitiv la testarea rapidă din salivă, însă testul PCR realizat în cursul zilei de vineri nu a confirmat diagnosticul, fiind negativ.

În ceea ce priveşte scenariile de funcţionare a școlilor și grădinițelor din județ, IŞJ Covasna a transmis că în săptămâna 13-17 decembrie, în 294 de unități de învățământ elevii vor merge la şcoală fizic (faţă de 289 săptămâna trecută), în vreme ce în restul de 12 unităţi cursurile vor continua în sistem online (faţă de 17 săptămâna trecută)

De asemenea, elevii clasei a IV-a B de la Liceul Teoretic “Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe vor face ore online săptămâna viitoare după ce un elev a fost testat pozitiv Covid-19. În aceeaşi situaţie se află şi elevii claselor pregătitoare A, a III-a A şi I A de la Școala Primară “Orbán Balázs” din Covasna, după ce doi elevi şi un cadru didactic au fost testaţi pozitiv, dar şi cei ai clasei a XII-a D de la Liceul Tehnologic “Baróti Szabó Dávid” din Baraolt unde a fost depistat un elev infectat.

Situaţia claselor şi unităţilor de învăţământ în care cursurile se desfăşoară online poate fi verificată AICI.

(Ioana Ardeleanu)

 

Publicitate
banner we radio