Ştiri locale

Nu orice câine de pe stradă poate ajunge la Adăpost! Ce trebuie să facem dacă găsim un câine fără stăpân

Adăpostul de Câini de la Câmpu Frumos, aflat în administrarea Operatorului regional de salubritate TEGA, a fost construit cu scopul de a reduce numărul câinilor fără stăpân de pe străzi, dar și de a încuraja adopția acestor animale. Ce nu știe multă lume însă este că acolo animalele nu pot ajunge oricum, regulile privind găzduirea lor fiind destul de stricte. Concret, dacă ați găsit pe stradă un câine comunitar e bine să nu vă grăbiți să-l duceți la adăpost, fiindcă pe lângă riscul de a fi mușcați în cazul în care încercați să-l capturați, există o șansă destul de mare să nu fie primit. Contactat telefonic, șeful Serviciului public pentru gestionarea câinilor fără stăpân de la Câmpu Frumos, Balázs Csaba, ne-a explicat care este procedura pe care trebuie să o urmăm într-o asemenea situație.

„Dacă găsiți un câine pe stradă nu puteți să îl aduceți la adăpost pentru că trebuie să verificăm proveniența lui. Foarte multe persoane au susținut că au găsit animalele pe stradă, când de fapt  erau puii animalelor de companie, de care au vrut să scape. Suntem adăpost pentru câini comunitari, cei care găsesc un câine pe stradă trebuie să ne contacteze, iar noi ne deplasăm la fața locului. Să ne sesizeze, pentru că trebuie să verificăm, nu degeaba Primăria a demarat campania de sterilizare a câinilor care au stăpân, ca să nu mai existe această problemă a câinilor care se înmulțesc”, ne-a declarat Balázs Csaba.

Publicitate

Capacitatea Adăpostului este depăşită de nevoile oraşului

Potrivit acestuia, cele 105 boxe ale adăpostului au o capacitate totală de 140 de locuri, însă la ora actuală sunt adăpostiți 147 de câini.

„Trebuie să ținem cont și de capacitatea adăpostului, de cum putem captura animalele, promovând în același timp și adopția. E o fluctuație, dar nu pot să zic că avem cuști goale. Sunt proceduri, dacă animalul a fost găsit pe marginea drumului noi ne deplasăm și verificăm”, a mai declarat Balázs Csaba.

Construit în urmă cu aproape 9 ani de Asociația pentru protecția animalelor „Nez Perce”, cu sprijinul Consiliului Local municipal, Adăpostul pentru câinii fără stăpân de la Câmpu Frumos este prevăzut cu spații de cazare, o clinică specializată și un teren de antrenament.

Sesizările privind câinii vagabonzi din Sfântu Gheorghe pot fi făcute la numărul de telefon 0769065095, sau la adresa de e-mail menhely_adapost@tega.ro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio