Ştiri locale

Noul an şcolar a început fără programul “Cornul şi laptele”

Noul an şcolar a început, luni, în judeţul Covasna, fără programul ‘Cornul şi laptele’, de care ar fi trebuit să beneficieze aproape 24.000 de copii, iar conducerea Consiliului Judeţean (CJ) pune acest lucru pe seama schimbărilor legislative de ultim moment.

Vicepreşedintele CJ Covasna, Henning Laszlo, a explicat că Guvernul a modificat programul ‘Cornul şi laptele’ în luna august, însă metodologia de aplicare a fost aprobată abia în cursul săptămânii trecute, cu doar câteva zile înainte de începerea noului an de învăţământ.

Publicitate

El a menţionat, totodată, că, în luna iunie, autorităţile locale au demarat procedurile, pe vechea legislaţie, în vederea încheierii unui nou contract cadru pe patru ani cu furnizorii de produse, dar pe fondul noilor reglementări, care aduc modificări atât în ce priveşte porţiile zilnice de alimente acordate elevilor, cât şi limitele valorice ale acestora, au fost nevoite să le sisteze.

‘Acum patru ani am luat decizia să încheiem contracte de patru ani cu furnizorii, ca să nu mai avem probleme în fiecare an cu licitaţiile şi a fost foarte bine pentru că nu am mai întâziat cu livrarea produselor către elevi. (…) Contractul cadru anterior s-a terminat în luna mai, iar în iunie Consiliul Judeţean a adoptat hotărârile şi a demarat procedura pentru următorii patru ani pe vechea legislaţie, care acum nu mai este valabilă. (…) Deci, chiar dacă am început procedura, trebuie să o sistăm pentru că sunt alte preţuri şi concepte’, a declarat Henning Laszlo.

Vicepreşedintele CJ a mai menţionat că nu poate spune nici măcar cu aproximaţie data când va fi reluat programul ‘Cornul şi laptele’ în judeţul Covasna, având în vedere că procedurile s-ar putea prelungi, cum, de altfel, s-a mai întâmplat şi în cazul altor licitaţii, care au durat chiar şi peste 600 de zile din cauza contestaţiilor.

‘Vom demara noile proceduri, dar vor dura (…), nu putem deocamdată nici aproxima timpul, noi vrem cât mai urgent. Ne gândim să facem în paralel două licitaţii, una pentru o perioadă lungă, pe 3-4 ani, care va fi valabilă începând cu data de 2018, şi una pentru o perioadă scurtă, pentru a acoperi acest an’, a mai spus acesta.

În judeţul Covasna, 23.947 de copii ar trebui să beneficieze în acest an şcolar de programul ‘Cornul şi laptele’, respectiv 3.963 preşcolari, 11.275 de elevi din ciclul primar şi 8.709 din gimnaziu.

(Agerpres)
Publicitate
Publicitate
banner we radio