Ştiri locale

Noul primar din Baraolt: „Avem sate unde nu există apă, canalizare, gaz și nici drumuri modernizate”

Sunt mai bine de 2 luni de la alegerile locale, iar unele localități covăsnene s-au ales cu edili noi. Este și cazul orașului Baraolt, unde fostul edil, Lázár Kiss Barna, a fost înlocuit după preferințele alegătorilor de Benedek Huszár János.

Noul primar nu se află la prima experiență de acest gen, întrucât în perioada 2004-2008 s-a aflat la „cârma” Primăriei Ilieni.

Publicitate

Edilul ne-a vorbit pe scurt despre planurile pentru următorii 4 ani, cât și despre problemele pe care le-a descoperit odată cu preluarea mandatului.

„În Primărie am găsit un colectiv care știe ce trebuie făcut, deci din acest punct de vedere, ca resursă umană, pentru mine a fost o plăcere să-mi cunosc colegii. Din păcate, avem vreo 5 posturi vacante: la Achiziții publice, la Urmărire plată taxe și impozite, Audit și așa mai departe, dar cei care lucrează aici știu ce au de făcut și eu cred că satisfacția localnicilor nu este chiar precară”, ne-a spus Benedek Huszár János.

Primarul spune că cele mai stringente probleme sunt legate de infrastructură, întrucât majoritatea satelor aparținătoare orașului Baraolt nu sunt racordate la apă, canalizare și gaz, iar în afară de rețeaua de drumuri administrată de Consiliul Județean, localitățile aparținătoare nu dispun de șosele modernizate.

O mare problemă este și lipsa locurilor de muncă și faptul că investitorii ocolesc zona. Edilul spune că locuitorii trăiesc în condiții de sărăcie, astfel că cei care nu au luat calea străinătății și-au căutat job-uri în localități precum Sfântu Gheorghe sau Brașov.

„Localitățile aparținătoare sunt foarte rămase în urmă din punctul de vedere al infrastructurii. În cele din mediul rural arondate orașului Baraolt, respectiv cele 5 sate aparținătoare, nu există nici apă, nici canalizare, nici drumuri modernizate, în afară de cele principale care sunt de fapt drumuri județene și sunt administrate de Județ. Nu există gaz, decât la Biborțeni, nu sunt locuri de muncă și din acest punct de vedere oamenii sunt săraci aici în zonă, iar ceea ce am găsit la Primărie este un fel de neglijență cu privire la gestionarea și gospodărirea domeniului privat al orașului, respectiv spații, case și blocuri închiriate. Avem peste 100 de locuințe date în chirie și acolo într-adevăr sunt probleme și se datorează neglijenței. Intenționăm și am și început să schimbăm aceste situații, deci ușor-ușor vom ieși cu căciula curată, dar este mult de lucru până atunci”, ne-a mai spus edilul.

Cândva o zonă bine dezvoltată economic, datorită exploatărilor miniere din Căpeni-Baraolt, dar și din zone precum Bodoş și Racoș, localitatea se străduiește acum să supraviețuiască prin agricultură și silvicultură.

„Localnicii se ocupă cu creșterea animalelor. Toate cele 19 sate aparținătoare zonei Baraolt au această îndeletnicire, cresc mai ales ovine și bovine. Sunt și mai multe firme care fac exploatări forestiere în zonă, dar din păcate celelalte ramuri ale industriei sănătoase nu s-au putut dezvolta. Zona s-a bazat pe această exploatație minieră, însă a rezultat un inechilibru nesănătos în favoarea minei, și s-a și văzut: atunci când mina s-a prăbușit, odată cu ea s-a prăbușit și toată economia zonei. Foarte mulți oameni își caută loc de muncă în străinătate, ca șoferi de camion, muncitori la abator, în construcții, sunt foarte mulți și cei care fac naveta în zona Sfântu Gheorghe și Brașov, mai ales în construcții. În zonă sunt foarte puține locuri de muncă și nici nu prea vin investitori. Vrem să modificăm acest lucru în favoarea noastră”, ne-a spus edilul.

Originar din Bățani, Benedek Huszár János a mai avut un mandat de primar al comunei Ilieni, în perioada 2004 – 2008, iar ultimii 12 ani acesta a fost consultant în managementul proiectelor europene pentru județele Covasna și Harghita, reușind să realizeze mai bine de 40 de proiecte cu o valoare de peste 30 de milioane de euro.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio