
Noua sală de sport din Dobârlău, inaugurată într-un cadru festiv
Sala de sport aparținând Școlii Generale Dobârlău nr.198 a fost inaugurată, vineri, într-un cadru festiv, în prezența localnicilor și a mai multor reprezentanți ai autorităților locale și județene, printre care subprefectul Sebastian Cucu, dar și europarlamentarul Victor Negrescu.
Lucrările au fost finalizate la mai puțin de un an de la demarare, investiția în valoare de peste 7.9 milioane de lei fiind realizată prin CNI după un proiect-tip, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social – subprogramul „Săli de Sport”.
Amplasamentul a fost dimensionat astfel încât să poată fi utilizat pentru mai multe discipline sportive, iar sala, a cărei suprafață construită este de 1.750 mp, dispune de o tribună cu 180 locuri, vestiare, grupuri sanitare și o zonă de parcare. Lucrările la fundație au fost demarate în luna august a anului trecut și se preconiza că investiția va fi gata până la finalul acestui an.
„Această sală de sport, ca și celelalte investiții, reprezintă un pas înainte spre echitate și progres”
În discursul său, primarul Bogdan Barbu a transmis, printre altele, că evenimentul nu reprezintă o simplă inaugurare a unei clădiri, ci este o mărturie a potențialului pe care autoritățile publice locale îl au în a atrage fonduri pentru investiții în zonele rurale.
„Elevii școlii noastre erau nevoiți să facă sport în sălile de clasă pe timp friguros, sau atunci când ploua afară, iar cei care își doreau pur și simplu să facă mișcare, erau nevoiți să se deplaseze în alte localități mai dezvoltate. Totul a plecat de la o nevoie reală, de aici am început să caut finanțări până la momentul în care am găsit varianta prin Compania Națională de Investiții, lucru care s-a și concretizat, bineînțeles, după o lungă perioadă birocratică, dar am reușit (…) Această sală de sport, ca și celelalte investiții, reprezintă un pas înainte spre echitate și progres. Este un semnal clar că, indiferent de locul în care ne aflăm pe hartă, fiecare dintre noi merită acces la facilități de calitate, la oportunități de a ne dezvolta și de a ne îmbunătăți calitatea vieții. Iar pentru acest lucru ne străduim în fiecare zi prin toate proiectele pe care le desfășurăm, pe care le-am implementat sau urmează să le implementăm”, a spus edilul în deschiderea discursului său.
Bogdan Barbu a mai transmis că sala de sport va permite organizarea de competiții sportive, turnee și diferite activități extrașcolare, iar începând cu luna septembrie, vor fi organizate, printre altele, cursuri de dans, arte marțiale sau grupuri vocale.
„De la mijlocul lunii septembrie, odată cu începerea școlii, în această sală vom începe o serie de activități sportive, dar și culturale, prin tot felul de cursuri, pe lângă activitatea școlară. Activitatea Clubului de karate va continua aici, vom mai avea și cursuri de arte marțiale și judo, cursuri gratuite de dansuri moderne, cursuri de dansuri populare, dar și grup vocal gratuit. Și, bineînțeles, alte tipuri de activități extrașcolare, gen taberele de pictură desfășurate prin ONG-urile noastre. Deci, vom avea activitate intensă aici”, a mai spus edilul.
Investițiile continuă
Primăria Dobârlău a câștigat mai multe proiecte cu finanțare europeană, iar recent, autoritățile locale au recepționat lucrările de canalizare derulate în satul Dobârlău, și pe cele de canalizare și alimentare cu apă din satul Mărcuș, a căror valoare totală depășește 14 milioane de lei. Potrivit edilului, următoarea investiție importantă este asfaltarea în întregime a satelor Dobârlău și Mărcuș, lucrările urmând să înceapă, cel mai probabil, în luna septembrie.
„Am câștigat mai multe proiecte și prin programul național Anghel Saligny, iar în ultima ședință de Consiliu Local am aprobat Documentația tehnică în vederea deschiderii procedurii de licitație pentru asfaltarea în întregime a satelor Dobârlău și Mărcuș. În cazul în care nu vor exista contestații, cel mai probabil în luna septembrie vom începe lucrările. În ceea ce privește dispensarul uman și grădinița veche din Dobârlău, am întâmpinat câteva probleme cu constructorul, însă am reușit să le remediem, iar cel mai probabil în luna august vor fi date în folosință. Cu privire la sediul Primăriei (n.r. – reabilitarea, modernizarea și extinderea clădirii), acolo am fost nevoiți să reziliem contractul de execuție, să actualizăm prețurile și să reluăm procedura de licitație. În luna septembrie reluăm lucrările. Construcția școlii noi din satul Valea Dobârlăului este în grafic, iar în luna septembrie va fi dată în folosință. Școala Dobârlău este, de asemenea, în grafic și sperăm ca până la finele anului să o recepționăm. Școala Mărcuș va intra și ea la sfârșitul lunii august în reabilitare, licitația a fost finalizată”, a mai spus primarul.
Pe lista de investiții a Primăriei se mai află extinderea rețelei de canalizare pe 6 străduțe din satul Dobârlău; înființarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în satul Valea Dobârlăului; iar autoritățile locale au obținut finanțare pentru alte 3 proiecte importante derulate prin PNRR, care vor începe în acest an.
„Dotarea cu mobilier inteligent și montarea de camere video la nivelul întregii localități, (…) dotarea școlilor cu mobilier și echipamente digitale, iar în paralel pregătim documentațiile pentru alte două proiecte aprobate, care vor începe anul viitor si anume: construcția unui dispensar uman nou pentru satele Mărcuș și Lunca Mărcușului – îmi doresc să înființăm chiar un centru de permanență acolo; și reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea Căminului Cultural Dobârlău”, a mai explicat primarul Bogdan Barbu.
Plan de afaceri pe termen lung, pentru crearea de atracții turistice
Pe termen lung, autoritățile locale au în plan dezvoltarea infrastructurii turistice, prin extinderea posibilităților de cazare, crearea de atracții turistice în zonă și valorificarea produselor autohtone.
„Mă gândesc la un plan de afaceri pe termen lung, mai concret, la o viziune de dezvoltare a infrastructurii turistice, de a crea atracții în primul rând, de a crea mai multe locuri de cazare (…) Din punctul meu de vedere, turismul poate fi o sursă importantă de venituri, dar și de locuri de muncă pentru comunitatea noastră”, a spus edilul în încheierea discursului său.
(Ioana Ardeleanu)