Ştiri locale

Noi reguli pentru vizitarea pacienților din spitale! Managerul Spitalului Judeţean: „Vizitarea pacienţilor trebuie făcută cu mai multă consideraţie faţă de cei din jur”

Ministerul Sănătății are în plan schimbarea regulilor de vizitare a pacienților, dar și a modului în care aparținătorilor le sunt comunicate informații referitoare la rudele aflate în spital. Potrivit unui ordin de ministru, care s-a aflat în dezbatere publică până în data de 26 noiembrie, în timpul săptămânii vizitarea pacienților ar urma să fie posibilă între orele 15:00-20:00, iar în weekend, între orele 10:00 – 20:00, durata vizitei fiind de cel mult 30 de minute.

O altă noutate este că, la internare, unitatea sanitară va aloca fiecărui pacient un cod numeric unic, pe care îl va comunica aparținătorilor, astfel încât aceștia să poată solicita telefonic informații despre starea rudei internate, doar după confirmarea codului.

Publicitate

Tot prin telefon sau SMS spitalele vor avea obligația ca, în cel mult două ore de la internarea pacientului, să le comunice aparținătorilor, la cerere, secția, numărul salonului unde acesta este internat, numele medicului curant și numărul de telefon la care pot suna pentru informații despre starea pacientului.

Managerul Spitalului Județean din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a explicat că măsura alocării unui cod unic fiecărui pacient internat este binevenită, întrucât oferă unității medicale o „cheie de siguranță” când vine vorba despre persoanele cărora le sunt comunicate date sensibile. În plus, ar putea restrânge numărul aparținătorilor care se interesează de același pacient.

„Draftul de ordin prevede generarea unui cod unic pentru fiecare foaie de observaţie în parte, ceea ce ar fi o soluţie ok, pentru că oferă o compatibilitate mai profundă cu regulile GDPR. În momentul de faţă, dacă e să discutăm de furnizarea de informaţii telefonice cu privire la starea pacientului, din moment ce nu ai o sursă sigură de verificare, se pot da informaţii superficiale. În momentul în care ai la îndemână o cheie de control, de verificare a identităţii apelantului, ai putea să oferi mai multe informaţii, cât se poate de detaliate (…) Nu te mai sună orice persoană de pe stradă să te întrebe despre starea unor pacienţi, pentru că acum poate să te sune oricine – vecinul care e curios deşi nu e treaba lui, sau poate fi vorba despre o persoană publică, de interes, te sună presa şi se dă drept o rudă. Pe partea cealaltă, în momentul de faţă ne confruntăm cu această situaţie, când pentru un pacient sună toate rudele, se interesează de starea lui fiul, fiica, soţia, vărul, fratele, mama, tatăl, bunicul, și așa mai departe. Aici văd o chestiune de control, ca acele coduri să fie date doar unei persoane, iar pacientul să nu-l poată trimite la toată lumea, pentru că problema la ora actuală asta este: sună toată lumea, iar medicul sau asistentul trebuie să repete acelaşi lucru pentru fiecare în parte. Văd în această măsură o determinare a familiilor la o mai bună organizare, adică dacă tatăl este internat în spital, să nu sune toată familia, ci rudele să ţină legătura între ele. Colegii fac o intermediere între familie şi pacient, ceea ce ia timp, ia din timpul altor activităţi”, a explicat managerul spitalului.

„Vizitarea pacienţilor trebuie făcută cu mai multă consideraţie faţă de cei din jur”

Documentul mai prevede că în cazul pacienţilor în stare critică sau terminală, indiferent de secția în care aceştia sunt internaţi, aparținătorii ar avea dreptul la vizită indiferent de oră, iar în cazul copiilor internați în secțiile de terapie intensivă, se va putea asigura, la cerere, prezenţa permanentă a unuia dintre părinți.

În ceea ce privește orarul de vizitare și limitarea fiecărei vizite la cel mult 30 de minute, András-Nagy Róbert a explicat că măsura ar veni în sprijinul pacienților, având în vedere că unii aparținători „uită” să mai plece din spital, și uneori îi incomodează și pe ceilalți pacienți din salon, care au nevoie de odihnă pentru a se recupera mai repede.

„În momentul în care vizitarea pacienţilor a fost permisă între 08:00 și 20:00 la sfârşit de săptămână, am avut situaţii la Obstetrică în care tăticul nu a vrut să mai iasă din salon, pe motiv că e dreptul lui să fie acolo. Doar că cealaltă mămică cu care soția lui era în cameră era sfioasă și refuza să alăpteze, şi atunci personalul nostru a trebuit să-l scoată din salon pe perioada alăptării, pentru că n-a vrut să iasă, a spus că el stă cu spatele. Până la urmă, orarul de vizită şi vizitarea pacienţilor, în general, trebuie să fie cu mai multă consideraţie faţă de cei din jur. Trebuie să fie un echilibru între relaţia cu pacientul, sau relaţia cu alţi pacienţi, ca să nu deranjezi. Programul de vizită nu înseamnă că intri la 8 dimineaţa şi stai până la 8 seara când cineva te dă afară. Pacientul care intră în spital este bolnav, trebuie să se recupereze, nu poţi să stai lângă el tot timpul, să îl incomodezi, trebuie să îl laşi să se odihnească. Noi întotdeauna am încercat să găsim o soluție cât se poate de corectă, ca să nu fie deranjate nici  manevrele medicale, care se desfășoară conform unui orar: e tratamentul de dimineață, apoi perioada de recoltare a analizelor și așa mai departe. Deci această măsură o văd și bine, dar o văd și rău, și asta pentru că nu toată lumea din această societate este pregătită pentru a fi cu înțelegere și față de alții”, a mai spus András-Nagy Róbert.

„Trebuie să ne gândim și ce vrea pacientul, pentru că el niciodată nu le va spune rudelor să plece acasă”

Acesta a precizat că nu de puține ori au existat situații în care personalul spitalului nu a putut găsi înțelegere din partea aparținătorilor, care fie au refuzat să elibereze chiar și pentru scurt timp salonul, pe durata curățeniei, fie i-au obosit pe pacienți prin vizitele lor.

„Partea aceasta în care îl las pe aparținător să viziteze și la ora 19:30 nu este întotdeauna în regulă și nu știu dacă și pacienții au fost ascultați în această privință. Au fost și situații în care pacientul i-a spus medicului că îl vizitează atât de multe persoane încât nu se poate odihni. Tu, ca medic, cum să le spui aparținătorilor să se potolească? Este o situație ciudată. Au fost și situații în care colegii mei au încercat să facă curat, i-au rugat pe aparținători să elibereze salonul pentru 10-15 minute cât dura curățenia, și s-au revoltat, sau se așezau pe patul celuilalt pacient. Trebuie să ne gândim și la activitatea medicală, și trebuie să ne gândim și ce vrea pacientul, pentru că el niciodată nu o să le spună rudelor să plece acasă. Va trebui păstrat un echilibru și o să ne străduim să facem asta, cu respectarea ordinului de ministru”, a mai declarat managerul Spitalului Județean.

Potrivit documentului, în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de către DSP, programul de vizită va putea fi limitat la maxim 15 minute, iar în secțiile în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală, programul de vizită poate fi suspendat complet. De asemenea, pacienţii nu vor mai trebui testați pentru Covid la internare, decât dacă au simptome de boală, dar accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute nu va fi permis în spital.

Proiectul de ordin s-a aflat până în data de 26 noiembrie în transparență decizională, și ar urma să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio