Ştiri locale

Noi prevederi legale în domeniul protecției animalelor

Legislația în domeniul protecției animalelor a fost completată, astfel încât polițiștii vor putea intra în locuința oricărei persoane fizice, precum și în sediul oricărei persoane juridice, fără acordul reprezentantului legal al acesteia, dacă datele indică faptul că în acele spații se află un animal pericol.

Totodată, acțiunile oamenilor legii vor putea fi fotografiate sau înregistrate, fără a fi nevoie de consimțământul proprietarilor animalelor, transmit reprezentanții IPJ Covasna.

Publicitate

„La data de 16 octombrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial OUG nr. 175/2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor. Potrivit noilor reglementări, polițistul deţine instrumentul administrativ de plasare a animalului în adăpost, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva acestuia (…) Un alt element de noutate, introdus în spiritul transparenței, este că acțiunile polițiștilor pot fi fotografiate sau înregistrate, fără consimțământul persoanelor care dețin animalul”, se arrată într-un comunicat al IPJ Covasna.

Potrivit actului normativ amintit mai sus, în cazul în care constată că un animal se află într-o situație de pericol, polițiștii vor emite un ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile.

Noile reglementări vizează și animalele lăsate nesupravegheate pe drumurile publice (cai, vaci, porci, oi, capre, etc).

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege:

– animalul care a fost rănit sau schingiuit;

– animalul care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

– animalul domestic sau sălbatic captiv, asupra căruia a fost practicat tirul;

– animalul folosit pentru dresajul altor animale, sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

– animalul domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

– animalul din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică.

„Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice; declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol, ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau care au cunoștință despre desfășurarea acestora; înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora; înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă; fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar”, transmit reprezentanții IPJ Covasna.

Printre altele, ordinul de plasare a animalului în adăpost va cuprinde în mod obligatoriu descrierea motivelor care au determinat dispunerea măsurii, indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situația, și starea fizică a animalului; dar și dreptul de a contesta ordinul de plasare a animalului în adăpost, termenul de exercitare a acestui drept și instanța la care se poate depune contestația.

Poliţia Animalelor, structură aparținătoare MAI, a fost înființată la finalul anului trecut, prin ordonanță de urgență emisă de Guvern, și are structuri în toate judeţele.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio