Ştiri locale

Noaptea Muzeelor la Sate va fi sărbătorită sâmbătă la Araci, ,,Acasă la Romulus Cioflec”

În premieră națională și europeană, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va organiza, la începutul lunii septembrie, „Noaptea Muzeelor la Sate”, cu scopul de a prezenta potenţialul patrimoniului cultural din spaţiul rural românesc.

La nivel național, evenimentul va fi organizat în data de 2 septembrie, în județul Covasna fiind găzduit de Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci, în organizarea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni (MNCR).

Potrivit organizatorilor, programul serii ,,Acasă la Romulus Cioflec” va cuprinde, printre altele, vizite ghidate, ateliere creative de scriere cu pana și cu tocul cu peniță, momente artistice, precum și o serată cultural-literară, în cadrul căreia va fi lansat numărului 19 al publicației „Caietele de la Araci” – revista de literatură a MNCR.

Participarea la eveniment este gratuită, Casa Memorială „Romulus Cioflec” (sat Araci, str. Principală nr. 301) putând fi vizitată între orele 14:00-19:00.

Unică în Europa, „Noaptea Muzeelor la Sate” este „sora” mai mică a evenimentului european „Noaptea Muzeelor”, și propune publicului programe cultural-educative în diverse spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele României.

În cadrul evenimentului pot organiza și desfășura programe pentru public toate muzeele, colecțiile, casele memoriale și obiectivele de patrimoniu imobil din zona rurală, mânăstirile cu mare valoare de patrimoniu și colecții de artă religioasă, bisericile și cetățile fortificate, palatele, reședințele nobiliare, siturile arheologice deschise publicului, dar și pensiunile care doresc să organizeze și să găzduiască activități muzeale.

În cadrul acestei prime ediții, organizațiile înscrise în program vor beneficia de promovare și de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informații despre evenimentele, activitățile și proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată țara.

***

Profesorul și scriitorul covăsnean Romulus Cioflec (1882-1955) s-a remarcat și a fost apreciat de scriitorii vremii pentru talentul și implicarea sa activă în viața culturală românească. Născut la Araci, într-o familie numeroasă de preoți, a urmat școala primară din sat, apoi pe cea secundară la Brașov, Școala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel (absolvită în 1901) și Facultatea de Litere și Filozofie din cadrul Universității București.

Casa Memorială „Romulus Cioflec” a fost inaugurată în cadrul Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe pe 19 decembrie 1998 și reamenajată în anul 2010, reconstituind atmosfera anilor din viața scriitorului.

Casa memorială cuprinde patru încăperi: camera din față numită „Camera dinainte”, sala documentară, biroul scriitorului și sala multimedia, unde sunt expuse piese de mobilier, obiecte personale, cărți și fotografii care au aparținut scriitorului Romulus Cioflec și familiei sale, precum și imagini în fotocopie după materialele originale.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio