
Niciun focar de rabie în județul Covasna de mai bine de 7 ani
Județul Covasna nu a mai înregistrat focare de turbare în ultimii mai bine de 7 ani, potrivit Direcției Sanitar-Veterinare (DSVSA) Covasna, care a încheiat recent distribuția aeriană a momelilor vaccinale. Directorul instituției, dr. Örsi Csaba, ne-a precizat că ultimul focar de rabie a fost înregistrat în fondul de vânătoare nr. 33 Zăbrătău, fiind stins în data de 12 martie 2015.
Potrivit acestuia, în prezent medicii veterinari ai DSVSA Covasna, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare din județ, desfășoară distribuția manuală a momelilor vaccinale în vizuinile vulpilor, și tot în această perioadă este în desfășurare campania de vaccinare a câinilor și pisicilor cu vârste de peste 12 săptămâni.
„Având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României, de vulpe, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic. Măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive (mamiferele) atât la animalele domestice, cât și la animalele sălbatice. Vaccinarea (în desfășurare) a câinilor și pisicilor peste 12 săptămâni, identificate prin microcipare, se realizează o dată pe an, în perioada octombrie – decembrie 2022, de către medicii veterinari de liberă practică. În mediul silvatic, vaccinarea se efectuează cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna. Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, pentru asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Se are în vedere evitarea așezărilor umane, a întinderilor mari de apă și a drumurilor naționale, pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba.
Acesta a mai precizat că vaccinarea antirabică în mediul silvatic a început în data de 04 noiembrie și se va desfășura până la sfârșitul lunii. DSVSA Covasna derulează două ori pe an campanii de vaccinare anitrabică şi de distribuire a momelilor vaccinale, atât manual, cât şi aerian, iar vânătorile de control efectuate au rolul de a verifica dacă vulpile au consumat aceste momeli şi au căpătat imunitate.
„Teritoriul județului Covasna este indemn de rabie. Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României față de unele boli transmisibile ale animalelor, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităților de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor”, a mai transmis dr. Örsi Csaba.
99% dintre cazurile de rabie depistate la om sunt cauzate de mușcăturile de câine
Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală a mamiferelor, provocată de virusul rabic, și este caracterizată clinic prin simptome precum hiperexcitabilitate și agresivitate, urmate de paralizii și deces (în toate cazurile). Deși este o boală virală mortală, poate fi prevenită prin vaccinare antirabică.
(Ioana Ardeleanu)
