Ştiri locale

Niciun caz de rabie în județul Covasna în ultimii doi ani

Campaniile de vaccinare a vulpilor derulate în ultimii ani în județul Covasna au avut succes, astfel că cel puțin în ultimii doi ani nu au fost înregistrate cazuri de turbare la animalele sălbatice şi domestice, potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna.

Anterior, prezența virusului nu mai fusese semnalată de cel puţin 8 ani, ultimele cazuri fiind identificate în apropiere de localităţile Sfântu Gheorghe şi Baraolt, ne transmitea dr. Sikó Barabási Sándor într-un răspuns formulat în cursul anului 2019.

Publicitate

Vulpile și-au făcut din ce în ce mai simțită prezența inclusiv în zone intens circulate, iar conducerea DSV Covasna atrage atenția că deși în ultimii ani nu au mai fost depistate cazuri de rabie, blândețea acestor animale ar trebui să ridice suspiciuni.

Directorul instituției, dr. Sikó Barabási Sándor subliniază că oricât de prietenoase ar părea, persoanele care întâlnesc vulpi în zonele populate trebuie să păstreze distanța față de acestea, și în niciun caz nu trebuie să le hrănească sau să le mângâie, ci mai degrabă să solicite sprijinul autorităților competente.

„Vulpea este o specie oportunistă, caută mâncare unde găsește mai ușor. Le numim vulpi umanizate și se găsesc peste tot în Europa (în Zurich, Londra, etc.) Este important să nu hrănim pisicile și câinii vagabonzi, pentru că prin aceasta, încurajăm și vulpile să vină la mâncare noaptea, de exemplu la scările blocurilor. Persoanele care întâlnesc vulpi în zonele populate nu trebuie să se apropie de ele, și nu trebuie să le mângâie. Dacă vulpea permite să fie mângâiată, deja devine suspect”, a transmis directorul DSVSA Covasna.  

Bianual, DSV Covasna derulează campanii de vaccinare anitrabică şi de distribuire a momelilor vaccinale, atât manual, cât şi aerian, iar vânătorile de control efectuate au rolul de a verifica dacă vulpile care au consumat aceste momeli au căpătat imunitate.

Vulpile capturate de reprezentanții instituției sunt eliberate în habitatul lor natural, a mai transmis conducerea instituției.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio