Ştiri locale

Nevoie urgentă de sânge din grupa AB 4 negativ pentru un pacient cu tumoare malignă

Centrul de Transfuzii Sanguine al județului Covasna face apel către persoanele care au grupa sanguină AB IV negativ să doneze cât mai urgent sânge, pentru a ajuta un pacient care necesită o operație de extirpare a unei tumori osoase.

Operația este programată să aibă loc săptămâna viitoare, iar conducerea Centrului transmite că este nevoie de o cantitate mare de sânge din această grupă.

Publicitate

„Avem nevoie de donatori AB IV Rh negativ! Săptămâna viitoare va fi o operație foarte grea de extirpare a unei tumori maligne osoase, și va fi nevoie de mult sânge din această grupă”, ne-a spus directorul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, dr. Andrei Rosin.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care au o greutate minimă de 55 kg şi o stare bună de sănătate, respectiv care nu au boli cronice și care nu au luat medicamente în ultimele două săptămâni, se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08:00 – 12:00, la Centrul din Sfântu Gheorghe, strada Banki Donath nr. 15.

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. De asemenea, în seara şi dimineaţa dinaintea donării, aceştia trebuie să mănânce bine (fără grăsimi) şi se hidrateze (apă, ceai, cafea, lapte).

Donați și voi! – apelul Jandarmeriei Covasna

Și jandarmii covăsneni, mulți dintre aceștia fiind donatori permanenți, au participat în zilele de luni și marți la acțiuni de donare de sânge la Centrul de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe.

Printr-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Jandarmeriei, aceștia îi îndeamnă pe locuitorii județului Covasna să doneze pentru a da o șansă, prin acest gest, persoanelor care depind de sânge.   

„De cel puțin patru ori pe an zeci de jandarmi covăsneni merg la Centrul de Transfuzii Sanguine, în acțiuni benevole de donare de sânge (…) Sângele donat de o persoană poate salva până la trei vieţi, iar cel mai important dar pe care îl poţi dărui cuiva este darul vieţii (…) Ne dorim să sensibilizăm cât mai multe persoane privind importanța donării de sânge și plasmă, pentru a salva vieți. Donaţi şi voi! Astfel puteţi deveni salvatori pentru rude, prieteni, pentru toţi cei care au nevoie de sânge! Fiți eroii lor! Noi preţuim oamenii, preţuim viaţa! Veniţi alături de noi în campaniile de donare sânge!”, transmis reprezentanții Jandarmeriei Covasna.

Aceștia amintesc și că sângele donat este întotdeauna prea puțin, nevoia spitalelor fiind constantă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio