Ştiri locale

Nevoie de sânge la Sfântu Gheorghe: „Nu avem sânge iar cererea este mare”

Conducerea Centrului judeţean de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe face un nou apel la populaţie să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină, întrucât numărul donatorilor a scăzut semnificativ în ultima perioadă, iar cererea este mare.

Persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, care au o greutate minimă de 55 kg şi o stare bună de sănătate, respectiv fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele două săptămâni, se pot prezenta în zilele lucrătoare, între orele 08:00 – 12:00, la Centrul din Sfântu Gheorghe, strada Banki Donath nr. 15.

Publicitate

„A scăzut iar numărul de donatori, destul de sever. Am avut cam 3 sau 4 pe zi, ceea ce e foarte puţin. Nu este sânge şi se cere din ce în ce mai mult, pentru că pacienţii care au fost tot timpul amânaţi din cauza Covid-19, acum încep să reintre în spital pentru că trebuie să facă operaţiile amânate. Este nevoie de foarte mult sânge”, ne-a spus dr. Andrei Rosin.

Potrivit acestuia, programul-pilot lansat în premieră naţională la începutul acestui an, împreună cu Prefectura, Consiliul Județean Covasna şi primăriile din județ, prin care potențialii donatori erau transportaţi din tot judeţul către Centrul de Transfuzii din Sfântu Gheorghe cu autobuze sau microbuze școlare puse la dispoziţie de autorităţile locale şi judeţene, nu mai funcţionează în prezent, întrucât elevii au reînceput şcoala.

Cu 48 de ore înainte de a dona sânge participanților le este interzis să consume alcool, iar fumatul este interzis cu două ore înainte și după donare. De asemenea, în seara şi dimineaţa dinaintea donării, aceştia trebuie să mănânce bine (fără grăsimi) şi se hidrateze (apă, ceai, cafea, lapte).

Fiecare donator primește tichete de masă în valoare de 66,99 lei și un set de analize de sânge.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio