Ştiri

Negocierile partidelor răstoarnă votul popular. Cum a ajuns PSD să controleze trei sferturi dintre județe, cu doar 42% la alegeri

Alegerea indirectă a şefilor de judeţe schimbă votul dat de români în 5 iunie. De la un scor electoral de 42 la sută, PSD a ajuns să controleze aproape 70 la sută din Consiliile Judeţene, datorită înțelegerilor cu partidele mai mici. Partidul lui Traian Băsescu (PMP) şi UDMR, de exemplu, au ajutat partidele mari să formeze majorităţi şi au fost şi ele răsplătite pe măsură.

Partidele au reuşit să finalizeze negocierile pentru conducerea Consiliilor Judeţene. Cum şefii de judeţe nu au mai fost aleşi direct, prin votul cetăţenilor, negocierile dintre partide au contat mai mult decât scorul obţinut în alegeri.

Publicitate

Aşa se face că PSD a obţinut 42% din voturi, dar a ajuns să controleze trei sferturi dintre judeţe. Social-democraţii au numit 29 de şefi de Consiliu şi au reuşit să formeze alianţe în 31 de judeţe.

Cu zece procente în urma PSD ca scor electoral, PNL a reuşit să obţină, însă, mult mai puţine majorităţi. Liberalii conduc șapte judeţe şi au reuşit să adune majorităţi în alte două.

În judeţul Bihor, unde PNL a obţinut aproape 50%, PSD a bătut palma cu UDMR, astfel că liberalii au rămas fără vreun post de conducere.

De această nouă lege au beneficiat cel mai mult partidele mici. Cu un scor de numai 4,4%, PMP a încheiat nouă majorităţi cu PSD şi PNL. Popularii au negociat la sânge, astfel că la Ilfov, de exemplu, au obţinut de la PNL două posturi de vicepreşedinte, lăsând PSD în offside.

UDMR a fost cea mai câştigată. Cu un scor în alegeri de 4,9%, a intrat în opt majorităţi judeţene şi a obţinut cinci preşedinţi de Consiliu Judeţean.

Așa se explică faptul că partidele mari se gândesc deja să revină la votul direct pentru judeţe.

Publicitate
Publicitate
banner we radio