Ştiri locale

Nagy Botond, câştigătorul Festivalului naţional de debut în regie „DbutanT”

Nagy Botond este câştigătorul ediţiei din acest an a Festivalului naţional de debut în regie „DbutanT”, organizat la Sfântu Gheorghe de Teatrul Andrei Mureşanu.

În cadrul festivalului, care s-a desfăşurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie, au fost prezentate zece spectacole, iar Nagy Botond a obţinut premiul I pentru regia spectacolului „Oneghin”, producţie a Teatrului „Figura” din Gheorgheni.

Publicitate

Născut în Braşov în urmă cu 24 de ani, Nagy Botond a urmat cursurile de arta actorului la Liceul de Arte „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe şi a absolvit în 2015 Universitatea de Arte din Târgu-Mureş, la clasa regizorului Bocsárdi László, iar în ultimii doi ani a colaborat cu mai multe teatre din Transilvania, printre care Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Teatrul Independent ArtSCAPE din Baia Mare, Teatrul Naţional Târgu-Mureş şi Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe.

Potrivit organizatorilor, locul al II-ea a revenit Adinei Lazăr pentru regia spectacolului „Pena”, producţie a „creatactenjoy” din Cluj, iar locul al III-lea lui Sebastian Marina pentru spectacolul „7”, producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

Directoarea Teatrului, Anna Maria Popa, a declarat că festivalul „DbutanT” a fost gândit ca un spaţiu de întâlnire şi confruntare între artiştii aflaţi la început de drum – actori, regizori, scenografi, coregrafi, dramaturgi şi compozitori de muzică de teatru, dar şi ca un „motor de căutare” a celor mai talentaţi dintre aceştia.

Practic, prin acest festival, teatrul şi-a construit şi o „strategie culturală împotriva anchilozării”, întrucât câştigătorul fiecărei ediţii va primi drept premiu posibilitatea de a colabora cu această instituţie.

„Festivalul este gândit ca un motor de căutare, este reacţia teatrului nostru de a da o şansă tinerei generaţii. Şi pentru că vrem să acoperim o paletă cât mai largă, schimbăm în fiecare an aria de expertiză. Am început anul trecut cu debut în actorie, anul acesta a fost dedicat debutului în regie, iar anul viitor, debut în scenografie”, a spus Anna Maria Popa.

Ediţia de anul trecut, dedicată actorilor debutanţi, a fost câştigată de actriţa Paula Rotar, absolventă a Facultăţii Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca şi masterand al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

(Agerpres)

Foto: covasnamedia

Publicitate
Publicitate
banner we radio