
Muzeul Naţional Secuiesc introduce jocuri şi aplicaţii smart pentru a atrage tineri vizitatori
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care a fost redeschis recent după ce a fost restaurat şi modernizat printr-un proiect cofinanţat cu fonduri europene, recurge la formule inedite de prezentare a obiectelor de patrimoniu, dar şi la jocuri şi aplicaţii smart pentru a atrage tânara generaţie şi a creşte numărul vizitatorilor.
Directorul instituţiei, Vargha Mihaly, a declarat că cei care trec pragul muzeului sunt întâmpinaţi de o pictură „vorbitoare”, care le povesteşte despre rostul şi rolul acestuia, iar în sălile de expoziţii există câteva jocuri interactive, inclusiv un joc VR, cu tematică istorică.

„Ne-am propus să reînnoim modul de a pune lucrurile în temă. Foarte multe muzee se adresează numai persoanelor în vârstă. Dacă într-o vitrină expunem un obiect, asta e pentru vârsta mea, dar pentru copiii deja, nu ştiu, nu spune nimic. De aia, dacă nu pui ceva lângă, o animaţie sau, mă rog, ceva legat de smartphone, tinerii nu sunt atraşi. O să vedeţi la expoziţia paşoptistă, spre exemplu, e un joc pe un ecran, unde există un bărbat, un honved sau un husar, iar cel care intră în joc trebuie să îl îmbrace cu haine specifice şi să aleagă ce mâncau pe vremea aceea. Deci, vrem să punem la încercare cunoştinţele copiilor, iar dacă reuşesc să îmbrace, să hrănească şi să înarmeze un husar, atunci apasă pe butonul final şi câştigă sau pierde. Dacă câştigă, atunci le dăm un catalog frumos. Trebuie să intervenim cumva, pentru că este, cum să vă spun, parcă este un zid de cărămidă între copiii de astăzi şi lumea muzeului, iar noi trebuie să lucrăm acum ca şi peste 20 de ani să avem vizitatori, altfel îi pierdem”, a declarat Vargha Mihaly.
Acesta a menţionat că redeschiderea muzeului a atras după sine o „avalanşă” de vizitatori curioşi să vadă noua înfăţişare a acestuia şi preconizează că instituţia va avea şi mai mulţi oaspeţi pe viitor.
„Am reuşit să reînnoim infrastructura muzeului, am amenajat un parc superb unde vom găzdui diverse evenimente, am reînnoit şi modul de a pune obiectele în valoare şi noi preconizăm că numărul vizitatorilor se va dubla faţă de anii anteriori”, a mai spus Vargha Mihaly.
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, fondat în anul 1875, a fost redeschis la finele lunii octombrie, după doi ani de la începerea lucrărilor de restaurare şi modernizare, care au vizat atât reabilitarea completă a ansamblului de clădiri, cât şi reamenajarea parcului dendrologic şi mărirea spaţiului expoziţional.
Lucrările au costat aproape 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.