
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe aniversează 150 de ani de existenţă
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe aniversează 150 de ani de existenţă, eveniment care va fi marcat printr-o serie de conferinţe, recitaluri, expoziţii şi programe inedite.
Directorul instituţiei, Vargha Mihaly, a declarat că printre proiectele dedicate aniversării se numără amenajarea unei camere memoriale consacrată arhitectului Kos Karoly, care a proiectat clădirea muzeului, precum şi inaugurarea unei săli de concerte, care va purta numele compozitorului Bartok Bela.
„În anul 1875, în conacul său din Imeni, Emilia Zathureczky, soţia lui János Cserey, şi-a deschis colecţia publicului. Acest moment marchează apariţia “celulei primordiale” a Muzeului Naţional Secuiesc, ceea ce înseamnă că instituţia noastră aniversează în acest an 150 de ani de existenţă. Vom sărbători acest an jubiliar prin expoziţii inedite, conferinţe, publicaţii de promovare a muzeului şi diverse evenimente”, a spus Vargha Mihály.
Potrivit acestuia, printre expoziţiile care vor fi vernisate în acest an se numără cele dedicate pictorului Gyárfás Jenő şi arheologului László Ferenc, de la moartea cărora se împlinesc 100 de ani.
„Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea pictorului Gyárfás Jenő am organizat o expoziţie în care, alături de capodoperele sale, prezentăm şi lucrări de tinereţe, necunoscute până acum publicului larg. Totodată, expunem operele achiziţionate în ultimii ani la licitaţii, corespondenţa artistului cu părinţii săi, schiţele sale, ţinuta originală a modelului său, Ida Fogolyan, precum şi, în format virtual, un tablou care se află temporar la Muzeul Etnografic din Budapesta. După expoziţia dedicată lui Gyárfás, începând de la mijlocul lunii mai, va ajunge la noi ampla expoziţie “Atelierul lui Kos Karoly”, realizată anul trecut de Muzeul Maghiar de Arhitectură din Budapesta, Arhivele Capitalei Budapesta şi Galeria de Artă din Budapesta. Această expoziţie itinerantă prezintă, prin intermediul planurilor originale, fotografiilor de arhivă, reprezentărilor contemporane şi documentelor, capodoperele timpurii ale tânărului arhitect (…) Toamna acestui an va fi marcată de două expoziţii importante dedicate aniversării a 150 de ani de existenţă a muzeului. Vom readuce de la Muzeul de Etnografie din Budapesta apreciata expoziţie “Secuii. Modele ale moştenirii”, al cărei curator principal este colegul nostru, dr. Istvan Kinda, etnograf şi muzeolog. De asemenea, vom inaugura o expoziţie arheologică permanentă, dedicată descoperirilor de la Ariuşd, omagiindu-l astfel pe dr. Laszlo Ferenc, arheolog şi custode de muzeu, la împlinirea a 100 de ani de la moartea sa”, a menţionat Vargha Mihaly.
Lucrările la viitoarea sală de concerte au început deja, iar, în paralel, se lucrează şi la camera memorială dedicată arhitectului Kos Karoly, care va fi amenajată în turnul muzeului.
„Unde altundeva putea fi făcută o cameră memorială Kos Karoly dacă nu la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe, care este capodopera sa? (…) Deja lucrăm la sala de concerte şi sperăm că vom putea achiziţiona şi un pian pentru viitoarele concerte. Este un pian destul de scump, pe care noi nu ni-l putem permite, dar avem un sponsor care a promis că ne ajută şi aşa sperăm că vom putea împlini şi acest vis”, a adăugat Vargha Mihaly.
Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe a fost restaurat şi modernizat cu fonduri europene şi a fost redeschis în toamna anului 2023, după doi ani de la începerea lucrărilor. Acestea au vizat atât reabilitarea completă a ansamblului de clădiri, cât şi reamenajarea parcului dendrologic, în urma acestor intervenţii spaţiul expoziţional fiind mărit cu 30%.
Lucrările au costat aproape 25 de milioane de lei şi au fost finanţate din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi din bugetul Consiliului Judeţean Covasna.