Ştiri

A murit actorul Radu Beligan

Actorul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a murit, miercuri, la Spitalul Elias.

Radu Beligan, internat de vineri, în Secţia de Terapie Intensivă, a decedat miercuri, la ora 13.00, la Spitalul de Urgenţă Elias, în urma unui stop cardio-respirator, a declarat directorul medical al unităţii sanitare, dr. Dana Safta.

Publicitate

„Maestrul Radu Beligan, în vârstă de 97 de ani, a fost internat în Spitalul de Urgenţă Elias vineri, la ora 13.00, în secţia de Terapie Intensivă, în stare de degradare biologică progresivă, în contextul vârstei. Pe perioada internării, a beneficiat de monitorizare strictă a funcţiilor vitale şi a confortului fizic şi psihic adecvate. A decedat miercuri, la ora 13.00, în urma unui stop cardio-respirator ireversibil”, a spus, pentru News.ro, Dana Safta.

Radu Beligan: Am hotărât să mor pe scenă ca Moliere

Actorul Radu Beligan a declarat într-un interviu, în urmă cu șase ani, pentru un post de televiziune, că își dorește să moară pe scenă.

„Eu am hotărât să mor pe scenă, ca Moliere. Nu admit alt sfârșit. Actoria este o muncă foarte grea când o faci serios și o glumă când o faci în glumă\”, spunea maestrul la vârstă de 91 de ani.

Cel mai longeviv actor român

Actorul s-a născut pe 14 decembrie 1918, în satul Gălbeni din judeţul Bacău.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

Cel mai longeviv actor al scenei românești, Radu Beligan a fost unul dintre cei mai mari actori de film, teatru şi televiziune din România, cu o carieră care se întinde pe parcursul a aproape 80 de ani, cu peste o sută de roluri în teatru, cinematografie și televiziune.

Discipol al actriţei Lucia Sturdza Bulandra şi al scriitorului Eugen Ionescu, Radu Beligan a interpretat de-a lungul anilor personaje memorabile create de dramaturgi români şi străini, având un repertoriu complex, deopotrivă clasic şi modern. A interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române şi universale, piese semnate, printre alţii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Muşatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu sau Jean Anouilh. El este cunoscut și în calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul\” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierdută\” de I. L. Caragiale, „Doctor fără voie\” de J. B. P. Molière, „Străini în noapte\” de Eric Assous.

Publicitate
Publicitate
banner we radio