Ştiri

Moţiunea de cenzură a trecut! Guvernul Grindeanu a fost demis

Premieră în istoria politicii româneşti. Parlamentarii PSD și ALDE își demit propriul guvern prin moțiune de cenzură. Guvernul Sorin Grindeanu este demis. Au fost 241 de voturi pentru moțiunea de cenzură, din cele 251 exprimate. Era nevoie de cel puțin 233 de voturi.

Este ziua care va marca o premieră în istoria politicii româneşti. Parlamentarii au votat moţiunea de cenzură depusă de coaliţia majoritară împotriva propriului Guvern. În ultimii 27 de ani, două cabinete au fost demise prin moţiuni de cenzură, dar de fiecare dată iniţiativa a aparţinut opoziţiei.

Preşedintele Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

„Preşedintele a fost informat şi a luat act de rezultatul votului din Parlament. Preşedintele va convoca consultări cu partidele parlamentare  pentru ziua de luni, în vederea formării unui nou guvern”, a afirmat Dobrovolschi. Ea a amintit faptul că preşedintele României participă joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea de vară a Consiuliului european.

Victor Ponta, secretar general al guvernului demis prin moțiune de cenzură, spune că parlamentarii PSD au fost obligați să voteze cu bilele la vedere și au făcut acest lucru de „spaimă”.

„Prin adoptarea moțiunii de azi, PSD și ALDE au recunoscut oficial, prin vot, că nu au capacitatea să guverneze țara”, a scris pe Facebook fostul premier, Dacian Cioloș.

Niciun Parlamentar PNL nu a votat la moţiunea de cenzură, a spus Ludovic Orban, președintele PNL, care a adăugat: \”Azi am scăpat de o gașcă din PSD; pentru ca lucrurile să revină la normal, trebuie să scăpăm și de a doua.\”

Publicitate
banner we radio