Ştiri locale

Modificări importante ale Codului Muncii: termen limită pentru eliberarea adeverințelor de vechime și contract colectiv de muncă de la 10 angajați în sus

Codul Muncii a fost modificat recent, fiind aduse câteva schimbări importante. OUG 42/2023 privind modificarea și completarea Legii dialogului social și a Codului muncii a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 25 mai a.c., și introduce, printre altele, termene pentru eliberarea adeverințelor de vechime, precum și sancțiuni în cazul neeliberării acestor documente la timp.

De asemenea, deținătorii de arhive au obligația de a informa atât Arhivele Naționale, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă și Casa de Pensii, despre arhivele deținute și societățile de la care acestea provin.

„La sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an au fost multe modificări în domeniul legislației muncii, o parte au venit din pandemie, când legislația muncii a devenit mai flexibilă în ceea ce privește programul de lucru. Avem o problemă cu evidențele, de care are nevoie toată lumea la ieșirea la pensie, iar una dintre modificările de la începutul anului a fost această lege nr. 26 din ianuarie, care a modificat atât Codul Muncii, cât și legislația arhivelor. Deținătorii de arhive sunt obligați să anunțe atât Arhivele Naționale, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă și Casa de Pensii, ce fel de arhive dețin și de la ce firme. În plus, s-au stabilit niște termene pentru eliberarea adeverințelor de vechime, care uneori înlocuiesc cărțile de muncă, precum și amenzi pentru neeliberarea la termen a acestor adeverințe. Am fost însărcinați cu verificarea acestor situații și aplicarea unor amenzi, dacă este cazul. Este una dintre modificările care cred că au venit tocmai la timp, și inclusiv la solicitarea noastră, pentru că am cerut aceste modificări de câțiva ani”, a declarat inspectorul – șef al ITM Covasna, Ördög Lajos, într-o conferință de presă.

Modificări importante sunt și în ceea ce privește Legea dialogului social, pragul de la care negocierea colectivă devine obligatorie la nivelul unităților fiind redus la 10 salariați, față de 20 cum era anterior.

„O altă modificare legislativă destul de amplă – Legea dialogului social, devenită Legea nr.367/2023 – privind grevele, sindicatele,  contractele colective, și așa mai departe, a fost aprobată în decembrie și a apărut în Monitorul Oficial, fiind modificată pe 25 mai cu încă 20 de pagini. Cea mai interesantă modificare este acel prag de 10 angajați peste care angajatorul trebuie să aibă contract colectiv de muncă, sau cel puțin trebuie să înceapă negocierea unui astfel de contract. Până acum, obligativitatea a fost la peste 20 de angajați, dar acum a scăzut la peste 10. Este destul de complicat, e o procedură, sunt niște termene care au fost modificate. Mai este o modificare despre informarea angajatorilor, a trebuit modificat contractul de muncă, prin lege se cere introducerea anumitor date privind asigurarea angajaților. Problema se pune la angajații mai vechi, pentru că la angajații noi s-a modificat și contractul-cadru unde deja sunt trecute aceste lucruri”, a mai explicat inspectorul – șef al ITM Covasna.

Conform legii, inițiativa negocierii colective aparține oricăruia dintre partenerii sociali. Inițiatorul poate face acest demers cu cel puțin 60 de zile calendaristice înaintea expirării contractelor colective de muncă, sau înaintea expirării perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate în actele adiționale ale contractelor colective de muncă. Durata negocierii este de maximum 45 de zile, putând fi depășită doar prin acordul părților.

În ceea ce privește eliberarea adeverințelor de vechime, Codul muncii prevede că în cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia, într-un termen de maximum 60 de zile.

Documentul trebuie să conțină durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate. Măsura a fost luată pentru a preveni situațiile în care, odată desființat angajatorul, foștii salariați întâmpinau dificultăți în a-și reconstitui vechimea, pentru că nu știau cui să se adreseze pentru a cere documentele.

Amenda în cazul nerespectării acestei obligații pornește de la 300 de lei și poate ajunge la 1.000 de lei.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio