Ştiri locale

Modificare oficială! Județul Covasna are DOUĂ zone metropolitane în starea de alertă

Săptămâna trecută explicam, într-un articol postat pe site-ul nostru, că municipiul Sfântu Gheorghe nu are zonă metropolitană în sensul administrativ şi legal al cuvântului, astfel că locuitorii din comunele limitrofe au nevoie de declaraţie pe propria răspundere pentru a veni în reşedinţa de judeţ, la fel şi locuitorii din municipiu pentru a merge în restul judeţului (știrea AICI).

Ulterior, după adoptarea Hotărârii de Guvern prin care a fost declarată starea de alertă, au fost aduse o serie de modificări, potrivit cărora românii pot circula în afara localității de domiciliu atât în baza unei declaraţii pe propria răspundere, cât și în baza adeverinței de la angajator sau a legitimației de serviciu, în cazul persoanelor care fac naveta zilnic la locul de muncă (detalii AICI).

Între timp, Centrul Național pentru Coordonare și Conducere a Intervenției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a transmis în fiecare județ clarificări privind considerarea zonei metropolitane.

Astfel, județul Covasna, care are două localități cu statut de municipiu, are acum nu una ci două zone metropolitane, pe raza cărora locuitorii pot circula liber, fără declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator.

„MAI a făcut precizări privind accepțiunea zonei metropolitane în contextul HG 394/2002 – starea de alertă, pentru punerea în aplicare la nivel unitar. În considerarea zonelor metropolitane, pentru clarificarea aspectelor privind măsurile care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea și combaterea pandemiei Covid-19, zona metropolitană este considerată teritoriul administrativ al Capitalei României și județul Ilfov, și teritoriul administrativ al municipiilor, precum și o zonă de 30 km ca perimetru în jurul acestor unități administrativ teritoriale, dar nu mai mult de limita de județ. Deci, practic în județul Covasna se aplică în două cazuri: pentru municipiile Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc, 30 km ca rază în jurul celor două oraşe. În localitățile din raza aceea, pentru deplasare nu este necesară declarația, pentru că nu sunt impuse restricții de circulație conform HG”, a explicat pentru We Radio, purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio