Ştiri locale

Mobilizare exemplară pentru ajutorarea familiilor din Comandău, ale căror case au ars în incendiul de duminică

Zeci de oameni s-au mobilizat pentru a veni în sprijinul familiilor din localitatea Comandău, rămase în plină iarnă fără locuințe, în urma incendiului de duminică. 18 persoane, printre care și 3 copii de sub un an, 6, respectiv 17 ani, au rămas sub cerul liber după ce flăcările care au cuprins una dintre case s-au răspândit rapid și la imobilele lipite sub același acoperiș.

Cinci dintre locuințe au ars în totalitate, celelalte trei au rămas fără acoperiș, iar ce nu s-a transformat în totalitate în scrum, a fost îmbibat în apa folosită de pompieri pentru stingerea flăcărilor, astfel că oamenii au fost nevoiți să se refugieze la rude.

Publicitate

Familiile trebuie acum să reclădească totul de la zero, astfel, câteva asociații din județ, primari din mai multe localități, dar și prefectul Ráduly István au îndemnat locuitorii județului să dea dovadă de solidaritate și să sprijine persoanele greu încercate, iar ajutoarele n-au întârziat să apară.

Un apel similar a lansat și primarul localității Zagon, Kiss Augustin, care a transmis că cei care doresc să vină în sprijinul victimelor, pot face donații marți, la Castelul Mikes din Zagon.

„A fost un incendiu mare în Comandău! 5 case au ars complet! Familiile au nevoie de ajutor, dacă vreți să ajutați, o puteți face la Castelul Mikes din Zagon pe 25 ianuarie”, a transmis primarul Kiss Augustin.

Haine și alimente din partea Asociației Salvatore

Luni, voluntarii Asociației Salvatore din Sfântu Gheorghe s-au deplasat în localitatea Comandău, cu circa 250 kg de alimente de bază dar și haine pentru adulți și copii. La rândul lor, au primit sprijin din partea a două firme locale care s-au oferit să le asigure pâine celor 18 suflete rămase fără acoperiș deasupra capului, iar ajutoarele au ajuns la destinație cu sprijinul unui localnic din Sfântu Gheorghe care i-a transportat pe voluntari în localitate.

„Suntem responsabili unii față de alții, iar în vremuri ca acestea, când semenii noștri au nevoie de sprijin, trebuie să ne mobilizăm și să îi ajutăm. Am vorbit cu primarul localității și am vizitat familiile care în prezent stau la rudele lor. Ne-am spus că trebuie să îi ajutăm pe acești oameni așa că toate familiile au primit alimente de bază constând în făină, zahăr, mălai, macaroane și fasole boabe, am primit pâine din partea firmelor Diószegi și Spicom, și tot din donațiile primite am dus îmbrăcăminte pentru copii și pentru adulți, iar pentru sugar am dus 3 cutii de lapte praf. Sper că se vor mai mobiliza oamenii din județ, am văzut multe apeluri. Noi ne-am mobilizat în urma apelului postat pe Facebook de domnul prefect Ráduly, și ne-a ajutat cu transportul Pénzes István, cu ajutorul căruia am ajuns la destinație”, ne-a spus președintele Asociației Salvatore, Buna Hunor.

Primarul localității Comandău, Kocsis Béla, a transmis într-o postare pe Facebook că persoanele care doresc să facă donații în bani, o pot face în conturile: IBAN: RO61 BREL 0005 5082 2335 0100 și Revolut: 0758 331 484, cu mențiunea „Donație – Comandău”, Primăria urmând să întocmească și să publice și o listă cu cele necesare familiilor afectate de incendiu.

Amintim că 5 case au fost mistuite complet de flăcări, iar acoperișurile altor 3 au fost afectate în urma incendiului violent izbucnit, duminică, la ieșirea din localitatea Comandău spre Păpăuți.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
banner we radio