Ştiri locale

Miting de protest la București față de atacurile urșilor. Scrisoarea trimisă ministrului Mediului

Aproximativ 500 de persoane din Harghita, Covasna şi Mureş vor protesta miercuri, la Bucureşti, în favoarea emiterii ordinului de derogare pentru împuşcarea urşilor, nemulţumirea fiind legată de faptul că s-au înmulţit atacurile asupra animalelor domestice, culturilor agricole sau a oamenilor.

Conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi primarii din judeţ au semnat luni o scrisoare comună adresată Guvernului, prin care cer derogare pentru capturarea urşilor periculoşi.

Publicitate

În scrisoarea transmisă premierului Mihai Tudose şi ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, se arată, printre altele, că urşii s-au înmulţit foarte mult în ultima perioadă şi au pricinuit numeroase pagube materiale, punând în pericol şi vieţile oamenilor.

Potrivit autorităţilor locale, în perioada 2016-2017, şase oameni din judeţul Covasna au fost atacaţi de urşi, iar, oficial, s-au înregistrat aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale sălbatice, un număr care ar fi de cel puţin trei-patru ori mai mic decât cel al cazurilor reale.

„În judeţul Covasna efectivul optim de urşi este de aproximativ 700-750 de exemplare, iar conform specialiştilor din teren, numărul raportat al urşilor este de peste 1.300 de exemplare. Menţionăm faptul că renunţarea în două sezoane de vânătoare consecutive la recoltarea şi capturarea exemplarelor de urşi, precum şi faptul că niciun urs devenit periculos la viaţa oamenilor nu a fost eliminat în judeţul Covasna au dus, pe lângă numărul mare de daune provocate de urşi, şi la creşterea numărului atacurilor acestora asupra oamenilor”, se arată în documentul citat.

În opinia semnatarilor scrisorii, este necesară o abordare total diferită de cea de până acum în ceea ce priveşte aprobarea cotelor de vânătoare la nivel naţional, mai exact, alocarea acestora în funcţie de frecvenţa atacurilor care au loc în fiecare judeţ.

În scrisoare se mai menţionează şi faptul că pagubele cauzate de carnivorele mari se „plătesc anevoios şi cu întârziere”, fără a se acoperi pierderea de producţie, fapt care a generat „o atmosferă tensionată în regiune”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, a declarat că un grup format din aproximativ o sută de persoane din judeţul Covasna va participa pe data de 5 iulie la un miting în faţa Ministerului Mediului, pentru a cere măsuri urgente pentru protejarea oamenilor şi a bunurilor acestora faţă de animalele sălbatice.

(Agerpres)

Mai jos puteţi vedea şi scrisoarea semnată de primarii din judeţul Covasna şi care a fost trimisă ministrului Mediului: (click pe poză pentru mărire)

Publicitate
banner we radio