Ştiri locale

O parte dintre misterele castelului Daniel de la Tălişoara, elucidate de noii proprietari

O parte dintre misterele castelului Daniel din Tălişoara, construit în prima jumătate a secolului al XVII-lea, au fost elucidate recent de către noii proprietari, care l-au cumpărat în urmă cu câţiva ani, l-au restaurat şi l-au introdus în circuitul turistic.

Proprietara castelului, Lilla Racz, a declarat că în timpul lucrărilor de restaurare au fost descoperite o cameră secretă, dar şi mai multe fresce ce datează din anul 1680.

Publicitate

Recent au reuşit să elucideze semnificaţia frescelor, personajul central al uneia dintre ele fiind unul dintre membrii familiei Daniel, care, potrivit istoricilor, ar fi ocupat o înaltă funcţie diplomatică şi ar fi fost împuternicit, în anul 1638, să ducă tributul Transilvaniei marelui sultan de la Constantinopole.

„Am descifrat povestea – este povestea ascensiunii sociale şi politice a familiei Daniel, căreia i-a aparţinut castelul. Noi spunem oaspeţilor că este un facebook din secolul al XVII-lea. Cum la noi se întâmplă ceva important în familie şi postăm pe wall, ei, tot în scop de reprezentare, au pictat pe pereţi scene importante din viaţa familiei. Spre exemplu, una dintre scene arată plata birurilor de către Principatul Transilvaniei către Înalta Poartă Otomană, la care unul dintre membrii familiei Daniel a fost sol principal, deci a avut o misiune diplomatică foarte importantă”, a mai spus Lilla Racz.

Potrivit acesteia, misterul camerei secrete, descoperită în timpul renovărilor din 2011, rămâne în continuare neelucidat.

„Am aflat de existenţa acestei încăperi când am făcut planurile la etaj şi parter şi s-a dovedit că e ceva acolo şi am dat peste o frumoasă încăpere boltită în care am amenajat baia. Secretul, de ce acolo camera a fost zidită, nu l-am aflat şi de aceea am numit-o camera secretelor”, a precizat Lilla Racz.

Castelul are opt camere, fiecare cu un stil şi o poveste aparte, printre ele „Lebăda”, denumită după blazonul familiei Daniel, camera contelui, aflată lângă budoarul contesei, şi camera „Constantinopole”, unde se regăsesc frescele amintite.

Pentru a putea satisface cererile turiştilor interesaţi să petreacă un sejur „aristocratic”, proprietarii castelului intenţionează să extindă spaţiile de cazare cu încă 12 camere şi să deschidă, la începutul anului viitor, un centru wellness într-un vechi conac din vecinătatea acestuia.

(Agerpres)

Publicitate
banner we radio