Ştiri

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a fost demis din funcţie

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost demis miercuri dimineaţă de premierul Florin Cîțu, în urma discuțiilor avute cu Dan Barna, liderul USR PLUS. De altfel, acesta din urmă va ocupa funcția de ministru interimar al sănătății.

Florin Cîțu a discutat, miercuri dimineață, cu președintele Klaus Iohannis, despre dorința sa de a-l demite pe Vlad Voiculescu din funcția de ministru. Șeful statului ar fi fost de acord cu propunerea.

Publicitate

USR PLUS amenință cu ruperea Coaliției, după șocul demiterii lui Vlad Voiculescu. Surse din interiorul alianței susțin că cele două partide nu vor accepta înlăturarea ministrului Sănătății fără acordul lor.

Premierul a confirmat informația că Vlad Voiculescu a fost demis:

„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului Președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a anunțat Cîțu, în urmă cu câteva momente.

Andreea Moldovan, secretar de stat în minister, își pierde și ea funcția, potrivit acelorași surse.

Demiterea lui Vlad Voiculescu are loc după săptămâni de tensiune în coaliție, însă decizia premierului a venit la o zi după ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, care prevede noile criterii pentru carantinarea unei localități. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial fără informarea premierului Florin Cîțu.

Andreea Moldova declara marţi pentru Digi24 că nu a discutat personal cu premierul, dar că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, care e un comitet interministerial și în care se decid și hotărârile CNSU.

Picătura care a umplut paharul: Vlad Voiculescu nu l-a informat pe șeful guvernului despre ordinul care schimbă regulile de carantinare în pandemie

Relațiile între premierul Florin Cîțu și ministrul Vlad Voiculescu s-au tensionat treptat în ultimele săptămâni după mai multe gafe comise de fostul ministru al sănătății, însă picatura care a umplut paharul a fost publicarea în Monitorul Oficial a ordinului care schimbă regulile privind carantinarea localităților fără ca șeful Guvenrului să fie informat în prealabil, au declarat pentru G4Media.ro surse guvernamentale.

Deputatul USR, Dan Moșteanu, a declarat că nu era obligația ministrului sănătății să informeze premierul pentru fiecare ordin de ministru și a precizat că, în opinia sa, demiterea este nejustificată.

Ministerul Sănătății a elaborat un ordin prin care introduce noi criterii pentru carantinarea localităților. Nivelul de testare COVID devine factor principal, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.

Ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan a fost publicat marți în Monitorul Oficial.

Acesta introduce un punctaj pe baza unei grile. Cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.

Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte. Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la o mie de locuitori.

Liderul deputaților USR PLUS: Demiterea lui Vlad Voiculescu este un act de agresiune al premierului în cadrul coaliţiei

Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a declarat miercuri că, din punctul său de vedere, demiterea ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, reprezintă „un act de agresiune” al premierului în cadrul coaliţiei.

„Discuţia asta de schimbare a metodologiei de calcul şi a recomandărilor pentru carantinarea localităţilor e o discuţie care e de o lună de zile şi au discutat specialiştii şi au ajuns la o finalitate şi tot ordinul acela conţine, să fie foarte clar, recomandări pentru autorităţile locale, aşa cum sunt şi acum, de fapt, recomandări. (…) Nu mi se pare un motiv pentru a demite ministrul Sănătăţii. Ministrul Voiculescu are susţinerea partidului, a USR PLUS, o susţinere pe care am reconfirmat-o şi din punctul meu de vedere este un act de agresiune al premierului în această coaliţie”, a spus Moşteanu pentru Digi 24.

El a apreciat că decizia premierului nu este una justificată, mai ales în contextul în care luni a avut loc o discuţie în cadrul coaliţiei.

„Mie nu mi se pare deloc justificată (decizia premierului, n.r.), mai ales că a fost o discuţie în timpul zilei de luni, o discuţie a coaliţiei la care am şi participat şi în care părea că s-au clarificat nişte lucruri şi nişte paşi următori, în care mergem, în continuare, în această coaliţie, pe structura şi portofoliile discutate acum trei luni şi jumătate. (…) Am fost şi eu secretar de stat în 2016 şi ştiu că premierul nu aproba fiecare ordin de ministru. Sunt anumite lucruri în calendarul de lucru al Guvernului care apoi ajung de competenţa ministrului, de competenţa unui secretar de stat sau a altuia. Nu ştiu dacă asta a fost problema. Nu ştiu, nu mi se pare că asta ar justifica demiterea unui ministru în cadrul unei coaliţii”, a mai spus reprezentantul USR PLUS.

Acesta a menţionat că urmează să aibă loc o discuţie la nivelul forurilor de conducere ale alianţei, pentru a fi stabiliţi paşii următori.

„Deocamdată, am văzut şi eu acea informare pe pagina de Facebook a Guvernului. Aştept să am o discuţie şi cu vicepremierul Barna şi cu Vlad Voiculescu. Dincolo de asta, vom vedea ce vom face în continuare, va fi o discuţie în organele statutare, organele de conducere ale partidului şi va fi o decizie acolo. (…) Vom avea o discuţie în cursul zilei de astăzi în organele de conducere ale partidului, Birourile naţionale reunite USR PLUS şi o să decidem. (…) Aşteptăm să vedem detaliile legate de această discuţie şi decidem în continuare ce facem”, a explicat acesta.

Premierul Florin Cîţu l-a revocat din funcţie, miercuri, pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, anunţând că interimar la conducerea ministerului va fi vicepremierul Dan Barna.

Totodată, şeful Executivului a demis-o pe Andreea Moldovan din funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii.

Publicitate
Publicitate
banner we radio