Ştiri

Ministrul Sănătății: „Îndemn persoanele sub 40 de ani să ridice cât mai repede pastilele de iodură de potasiu”

Persoanele cu vârste de până la 40 de ani se pot prezenta la medicii de familie pentru a solicita rețetele necesare în vederea eliberării pastilelor de iodură de potasiu. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, îndeamnă populația eligibilă să meargă „cât mai repede” să ridice comprimatele din farmacii.

La nivel național, distribuția a început de câteva săptămâni, dar ministrul Sănătății a considerat necesar să dea acum acest semnal, fără a preciza foarte clar motivul. „Distribuția pastilelor de iodură de potasiu este perfect funcțională, îndemn toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reușit să-l punem la punct. (…) Pe măsură ce lucrurile se tensionează în Ucraina e posibil ca cererea să crească dar, repet, medicii de familie trebuie să elibereze prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească micro-comprimatele de iodură de potasiu”, a transmis Alexandru Rafila.

Publicitate

Iodura de potasiu se administrează în doză unică, numai în cazul unui accident nuclear, și doar la recomandarea autorităților.

18 farmacii din judeţul Covasna distribuie comprimatele de iodură de potasiu

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna a recepționat la finalul lunii martie 30.600 de comprimate, acestea fiind distribuite în 18 farmacii din județ, dintre care 12 din Sfântu Gheorghe, 3 din Târgu Secuiesc și câte una din în localitățile Covasna, Moacşa și Cernat.

La nivel național, pastilele se eliberează gratuit în peste 2.000 de farmacii. Lista completă a farmaciilor e AICI. Pe site-ul DSP Covasna sunt disponibile o prezentare Power Point și un ghid de informare care pot fi accesate AICI și AICI.

Ministerul Sănătății a pus la dispoziția cetățenilor și un număr de telefon dedicat – 0213174006, unde personalul de specialitate răspunde întrebărilor referitoare la administrarea pastilelor. Programul call center-ului este de luni până joi, între orele 08:30-16:30, iar vineri între orele 08:30-14:30.

Pastilele se administrează în doză unică, numai în cazul expunerii la iod radioactiv, în primele 6 ore după anunțul autorităților. Adulții și copiii cu vârste de peste 12 ani pot primi două comprimate (echivalentul a 100 mg iod), copiii cu vârste între 3 și 12 ani pot înghiți un comprimat (echivalent cu 50 mg iod), iar copiii cu vârste între o lună și 3 ani pot primi o jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), în vreme ce pentru nou-născuţii cu vârste de până la o lună se recomandă un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, în scopul blocării eficace a absorbţiei radioactive, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, iar în cazul în care administrarea are loc la 4-6 ore după expunere, absorbţia este blocată doar în proporție de aproximativ 50%.

În cazul în care administrarea pastilei are loc mai târziu de 12 ore după expunere, absorbția acesteia nu mai este semnificativă, deoarece iodul radioactiv a fost absorbit deja de către glanda tiroidă.

(Ioana Ardeleanu)

Publicitate
Publicitate
banner we radio