Ştiri

Ministrul Sănătăţii: „Elevii claselor primare vor putea purta măști textile la școală”

Problema măștilor textile nu este că nu ar fi bune, ci că nu sunt standardizate, „au o paletă mult mai largă de variație în ceea ce privește eficiența și eficacitatea. Nu există un standard pe care măștile textile sunt obligate să le respecte”, a declarat, luni seara, Ioana Mihăilă la Digi24.

„Concluzia la care am ajuns împreună cu specialiștii și cu Ministerul Educației a fost că vom permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și măști medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic, portul măștilor de uz medical la clasele gimnaziale și liceale”, a afirmat ministrul.

Publicitate

La orele de sport măștile nu trebuie purtate până la incidența de 2 la mie: „ipoteza de lucru pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activitățile sportive – acolo unde se poate – să fie efectuate afară, doar la nevoie în interior”.

„Încă nu e prea târziu să vaccinăm copiii”

Întrebată dacă pentru începerea anului școlar este târziu să se vaccineze copiii, Mihăilă a răspuns că „niciodată nu e târziu: „vedem în secțiile de terapie intensivă din ce în ce mai mulți copii internați, vedem și copii cu vârste foarte mici și aici am vrea să transmitem împreună mesajul că vaccinarea în sarcină este sigură, pentru că există copii de o lună internați, născuți din mame nevaccinate, și în toate situațiile de copii internați la terapie intensivă ei sunt internați cu mama sau cu tatăl, părinții sunt nevaccinați și infectați și atunci ce e important să transmitem este că părinții trebuie să se vaccineze, gravidele trebuie să se vaccineze și de la 12 ani încă nu e prea târziu să vaccinăm copiii”.

În ce privește procentul mare de profesori nevaccinați, ministrul Sănătății declară: „mi se pare cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător. Profesorii, la fel cu personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci da, e trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei, în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare și ce e bine pentru cei pe care îi învață și au în grijă”.

Ministrul crede că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, iar școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice.

În urmă cu câteva zile, ministrul anunța că măștile textile vor fi interzise în şcoli şi universități.

Publicitate
Publicitate
banner we radio