
Ministrul Mediului, noi promisiuni la problema urșilor: „Se va constitui un grup de lucru care va analiza observaţiile şi propunerile”
Noi promisiuni și nicio soluție concretă în ceea ce privește problema urșilor în județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov.
Într-un răspuns la o adresă din luna mai a senatorului UDMR Covasna, Fejér László-Ödon, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, precizează că în urma unui studiu de evaluare a efectivelor de urs, râs, lup și pisică sălbatică, demarat în această primăvară, au fost făcute propuneri privind condițiile de acordare a derogărilor pentru recoltare, urmând să fie constituit un grup de lucru care să analizeze observațiile.
Acesta precizează că datele au fost culese de gestionarii fondurilor cinegetice şi agenţiile judeţene pentru protecţia mediului, însă au caracter orientativ, nefiind realizate pe baze ştiinţifice.
„Având la bază studiul privind efectivele speciilor anterior enunţate, ţinând cont de nivelul pagubelor şi al conflictelor înregistrate, şi de riscul pe care îl reprezintă prezenţa acestor animale sălbatice pentru populaţia umană şi bunurile acesteia, precum şi de situaţia efectivelor reale comparativ cu cele optime şi de tendinţa şi structura populaţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut propuneri privind nivelul de intervenţie şi de prevenţie care trebuie acordat în acest an, propuneri ce fac obiectul unui proiect de ordin de ministru aflat în consultare publică. După informarea şi consultarea publică, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor se va constitui un grup de lucru, care va analiza cu celeritate observaţiile şi propunerile obţinute, iar nivelul de prevenţie va fi acordat în condiţiile prevăzute (…) de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic”, se arată în răspunsul dat de ministrul Mediului, Costel Alexe.
„Este inadmisibilă și iresponsabilă reacția ministrului!”
Senatorul Fejér László-Ödon spune că răspunsul a venit cu întârziere și nu cuprinde soluțiile solicitate.
„Numărul urșilor a crescut drastic, punând în pericol viețile oamenilor și proprietățiile acestora în fiecare zi! Pe data de 7 mai am trimis o scrisoare către dl. ministru al Mediului, Costel Alexe, solicitând să găsească de urgență o soluție pentru a stopa proliferarea populației de urși. Atâta timp cât din punct de vedere ecologic numărul optim de urși pe o suprafață de 69.000 kmp este de 4.000 de exemplare, astăzi conform statisticilor oficiale numărul acestora ajunge la 6.500 de exemplare. Măsura primordială pentru prevenirea daunelor ar fi prevenţia, dar acest lucru lipsește cu desăvârșire din Ordinul propus spre dezbatere publică de către Ministerul Mediului. (…) Este un răspuns întârziat și nici acum nu sunt enumerate soluțiile, adică protejarea oamenilor și a bunurilor, ci niște acțiuni nefolositoare. Este inadmisibilă și iresponsabilă reacția ministrului!”, a transmis senatorul Fejér László Ödön.
În adresa trimisă în urmă cu două luni, acesta a solicitat ca Ministerul Mediului să acorde derogare pentru recoltarea preventivă a 520 de urşi, dar și despăgubirea oamenilor atacaţi şi păgubiţi de aceste animale sălbatice, respectiv alocarea sumelor necesare la următoarea rectificare bugetară.
La finalul anului trecut, conducerile Consiliilor Județene Covasna, Harghita, Mureș și Brașov au inițiat o petiție adresată Parlamentului European prin care au solicitat sprijin pentru restabilirea conviețuirii pașnice între oameni și urși, motivând că animalele sălbatice s-au înmulțit excesiv în ultimii ani și creează pagube materiale însemnate, iar Guvernul nu protejează suficient cetățenii.
Potrivit datelor raportate către Comisia Europeană pentru perioada 2013-2018, în România existau 6.825 de exemplare de urs, 2.750 de exemplare de lup, 2.250 de exemplare de râs și 8.577 de exemplare de pisică sălbatică.
(Ioana Ardeleanu)
