Ştiri

Ministrul Mediului declară război tăierilor ilegale de pădure

Invitat la emisiunea Piața Victoriei de la Europa FM, ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat că îi va obliga pe toți transportatorii de lemn să își activeze GPS-ul pe fiecare mașină. În acest fel, vor fi monitorizați în permanență prin intermediul unei simple aplicații pe telefon. „Sunt convins că cei care transportă lemn își permit un dispozitiv smart”, spune ministrul.

Mai mult, supravegherea se va face și  prin rețeaua de camere video. „Vom pune camere pe drumurile publice și la intrarea în depozite. Nu vrem ca același camion să mai facă în aceeași zi 3-4 drumuri. Nu costă foarte mult, am evaluat costurile. Cu siguranță vom face asta.”

La o lună de la preluarea mandatului, Costel Alexe nu renunță la ideea interzicerii exporturilor de bușteni, dar recunoaște că nu va putea suspenda decât exporturile în afara Uniunii Europene, iar acelea reprezintă o cantitate infimă din total. O interdicție în interiorul UE este exclusă.

România exportă 300 de mii de metri cubi de buștean. Nimeni din UE nu a interzis exportul de lemn în interiorul Uniunii. Noi exportăm buștean sau cherestea, fiind important să începem să procesăm lemnul pentru România.”

Recent, autoritățile au recunoscut că tăierile ilegale de păduri reprezintă un volum enorm, egal cu cel al defrișărilor autorizate. Dacă pentru anul 2018 a fost autorizată tăierea a 18 milioane de metri cubi de lemn, cantitatea neautorizată a fost de 20 de milioane de metri cubi de lemn. Fostul guvern e acuzat că ar fi ascuns în mod deliberat aceste date. Situația este investigată și de procurorii DIICOT.

Publicitate
banner we radio