Ştiri

Ministrul Mediului: „Am interzis împușcarea urșilor ca trofeu în România”

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat joi seara, la Digi24, că a schimbat regulile privind eliminarea urșilor care reprezintă un pericol pentru comunități, în urma scandalului legat de împușcarea ursului Arthur. Astfel, animalele vor putea fi împușcate numai de personalul tehnic al asociațiilor de vânătoare care depun solicitarea. Cu alte cuvinte, asociațiile care solicită derogări nu vor mai putea avea „invitați” care să vâneze un trofeu.

„Am oprit orice variantă de aducere a unor persoane străine care să pună în aplicare” derogarea pentru eliminarea unor animale considerate periculoase, a anunțat Tanczos Barna. În plus, valabilitatea acestei derogări va fi de numai 15 zile.

Publicitate

Derogarea o primește asociația care o solicită. Inițial, aceste derogări au fost emise cu valabilitate de la data emiterii până la sfârșitul anului și erau derogări care stăteau și opt luni fără să fie puse în practică și atunci ministerul a restrâns valabilitatea ordinului de extragere la 60 de zile. Însă începând de joi, 6 mai 2021, exemplarele periculoase pot fi extrase în cel mult 15 zile, iar împuşcarea se face numai de către personalul tehnic al asociaţiei care solicită extragerea, a arătat Tanczos Barna. Legislaţia nu prevedea clar cine poate împuşca animalul, a menționat ministrul. 

Monitorizarea, identificarea, extragerea ursului pentru care s-a dat derogare este responsabilitatea asociației care gestionează fondul de vânătoare, împreună cu autoritățile deconcentrate din județ din subordinea ministerului – Agenția de Mediu, Garda de Mediu, Garda Forestieră.

Cote de „extragere”

El a explicat că „extragerea” nu înseamnă relocarea animalului, ci eliminarea lui prin împușcare.

Tanczos Barna a arătat că asociațiile de vânătoare depun săptămânal dosare pentru a obține derogări pentru împușcarea unor animale ocrotite. Au fost peste 300 de dosare din 2019, dar majoritatea se resping.

„Până am ajuns la minister, au fost până la 120-130 de exemplare extrase pe baza acelui ordin și a acelei cote de intervenții – 140 de exemplare – din 2019 încoace. Înainte, a mai existat o asemenea cotă pe doi ani, tot 140 de exemplare. Aceste cote sunt strict pentru a interveni în cazuri de forță majoră. N-am fost de acord de la bun început de când am venit la minister și nu sunt nici acum de acord ca aceste cote de intervenție să fie folosite pentru altceva”, susține Tanczos Barna.

Ursoaicele pot fi doar relocate, nu împușcate

„De astăzi sunt schimbate regulile, de acum încolo, cât sunt eu ministru, cei care vin să vâneze nu mai pot să vină. Începând de astăzi, toate extragerile în caz de forță majoră – de pericol pentru sănătatea publică, de pericol pentru viața umană, de pericol pentru bunuri – se fac de către asociația care a solicitat și de către personalul tehnic, ca să nu mai avem discuții niciodată dacă a fost membru, dacă n-a fost membru. Personalul tehnic al asociației să execute”, a declarat ministrul mediului.

Și înainte, asociația era obligată să identifice exemplarul pentru care s-a solicitat derogarea, iar un invitat nu putea vâna de unul singur, deci prințul din Austria nu l-a împușcat de capul său pe Arthur, a arătat Tanczos Barna.

Ministrul a estimat că în România există „în mod sigur” peste 7.000 de exemplare de urs, dar va fi făcută o nouă evaluare, acest efectiv fiind estimat în urmă cu cinci ani.

Ministrul a mai precizat că derogările nu se dau pentru împuşcarea ursoaicelor, în cazul exemplarelor de femele care intră în localităţi luându-se  doar măsura relocării.

Publicitate
Publicitate
banner we radio