Ştiri

Ministrul Educaţiei: Panourile de plexiglas vor fi eliminate din clase

Eliminarea „celebrelor panouri de plexiglas” din clase a fost anunțată de Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu titlu de exemplu de măsură care ar putea fi în pachetul de noi reguli de distanțare și protecție în școli, din Semestrul II, potrivit Agerpres.

Oficialul a spus că „mai mult încurcă decât ajută”, și a mai declarat că „atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii”, cu referire la noile reguli pe care școlile vor trebui să le aplice, iar elevii și profesorii să le respecte, începând din Semestrul II, când majoritatea școlilor se vor redeschide pentru activități față în față.

Publicitate

„O parte din prevederi se vor păstra, exigenţele se vor păstra, dar este clar că atâta vreme cât lucrăm în clase cu efective întregi va trebui să modificăm o serie de condiţii. (…) Acele celebre panouri de plexiglas – între timp o lume întreagă şi-a dat seama că, atâta vreme cât nu sunt instalate în săli care să aibă instalaţie de climatizare care să scoată aerul, mai mult încurcă decât ajută, spre exemplu”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, potrivit sursei citate.

Reamintim că panourile de plexiglas au fost recomendate de Ministerul Sănătății și de Guvern, prin vocea Premierului Ludovic Orban în vara trecută. Imediat școlile au început opreațiunea „plexiglas”, montând, de cele mai multe ori cu susținerea primarilor, panouri separatoare pe băncile din mii de săli de clasă.

Separatoarele au ajuns chiar în Ordinul comun al miniștrilor Educației (Monica Anisie) și Sănătății (Nelu Tătaru) nr 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, emis în 31 august 2020, reguli care s-au aplicat de la începutul anului școlar actual și care sunt încă în vigoare. Ce prevede regulamentul:

Una dintre „măsurile esenţiale pentru atingerea scopului reprezentat de prevenirea/limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii” este:

„Asigurarea unei distanţări de minimum 1 metru sau montarea unor separatoare în situaţia în care asigurarea distanţei de 1 metru nu este posibilă“.

La capitolul „organizarea sălilor de clasă”, ordinul mai prevede că „sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică între elevi, ceea ce implică următoarele:

„Dispunerea mobilierului astfel încât să fie obţinută distanţarea de minimum 1 metru între elevi sau montarea de separatoare transparente în situaţia în care distanţarea nu este posibilă”.

Publicitate
banner we radio