Ştiri

Ministrul Educaţiei, apel către părinți: „Nu trimiteți la școală copiii care au simptome specifice”

„Nu trimiteți la școală copiii care au simptome specifice”, a fost apelul ministrului Educației Sorin Cîmpeanu pentru părinți.

Ministrul Educației a subliniat că aceasta este o măsură de responsabilitate față de copii și de comunitate: „E o măsură de responsabilitate față de propriii copii și față de comunitatea în care merg acei copii”

Publicitate

Sorin Cîmpeanu: „Profit de ocazie pentru a face un apei către părinți. Nu trimiteți copiii care au simptome specifice. Cele mai mici simptome specifice dacă le au, nu îi trimiteți la școală. E o măsură de responsabilitate fată de propriii copii și față de comunitatea în care merg acei copii”.

Peste cinci mii de elevi și preșcolari și aproximativ 1.500 de angajați din învățământ au fost confirmați cu coronavirus în ultima săptămână. În total, 8.500 de elevi și copii de grădiniță s-au infectat, de la începutul anului școlar.

Conform centralizării raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, astăzi, 29 septembrie 2021, situația epidemiologică este următoarea:

 • Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 8.470;
 • Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 2.688 de persoane;
 • Clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 6.874;
 • Număr copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate: 167.298.

Săptămâna trecută, circa 3.300 de elevi și preșcolari și mai mult de 1.100 de angajați din învățământ fuseseră confirmați cu coronavirus, însă Ministerul Educației preciza la momentul acela că mare parte a infectărilor este cauzată de activitățile din ultimele zile de vacanță.

Grupul tehnico-științific a aprobat miercuri desființarea pragului de închidere a școlilor la incidența Covid de 6 la mie. Pentru a intra în vigoare, este necesar ca măsura să fie aprobată de CNSU și de guvern, până vineri. Premierul Florin Cîțu a precizat că autoritățile iau în calcul introducerea testelor cu salivă în școli.

Ordinul miniștrilor Educației și Sănătății, care instituie regulile din școli, prevede o serie de „sfaturi utile pentru părinți”.

 1. evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală;
 2. în cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, părintele se va prezenta imediat la unitatea şcolară pentru preluarea preşcolarului/elevului şi va contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz;
 3. discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2;
 4. explicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, trebuie să respecte strict măsurile de prevenire pentru evitarea răspândirii infecţiei;
 5. acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale;
 6. învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei; învăţaţi-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se întoarce acasă, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar;
 7. învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia;
 8. sfătuiţi-vă copilul să nu consume alimente sau băuturi de la colegi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.
 9. curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.);
 10. în situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală;
 11. părinţii/aparţinătorii nu vor avea acces în curtea unităţii de învăţământ şi nu vor putea însoţi copiii în unitatea de învăţământ, cu excepţia ceremoniilor de deschidere a anului scolar sau a cazurilor speciale pentru care există aprobarea conducerii şcolii;
 12. comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii:

– elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;

– elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;

– elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină.

Publicitate
banner we radio