Ştiri

Miniștrii USR PLUS au demisionat din Guvern

Miniștrii USR PLUS și-au anunțat oficial demisiile din Guvern. Astfel, premierul Florin Cîțu va fi nevoit să numească miniștri interimari, care pot fi în funcție timp de 45 de zile. Având în vedere că s-ar putea schimba configurația politică, nemaifiind prezenți miniștri ai USR PLUS, premierul va trebui sa vină în Parlament pentru vot de încredere.

Demisiile au fost anunțate luni seara, fiind vorba despre vicepremierul Dan Barna, ministrul  Investițiilor și proiectelor Europene, ministrul Transporturilor, ministrul Sănătății, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și vicepremierul.

Publicitate

”Miniștrii USR PLUS se retrag din cabinetul Florin Cîțu. Ne prezentăm demisiile. Mâine dimineață, la prima oră, premierul va avea demisiile noastre pe birou”, a anunțat Dan Barna.

Acuzații de fraudă

Discuțiile pe calendarul moțiunii de cenzură au fost amânate din nou, după ce liberalii au invocat suspiciuni de fraudă, acuzând USR-PLUS și AUR că au folosit semnături false.

Liberalii susțin că aproape 30 de semnături ale aleșilor USR și AUR ar fi fost copiate, scanate sau chiar falsificate. Au cerut o anchetă în acest sens, dar cererea lor nu a strâns suficiente voturi.

La rândul lor, social-democrații au fost cei care s-au retras din ședință, iar absența lor a dus și la un nou blocaj în privință stabilirii unei date anume pentru dezbaterea moțiunii.

Liderii USR PLUS au convocat ședința Biroului Național al partidului, pentru a decide dacă și când miniștrii partidului își dau demisia din Guvern.

Dan Barna anunțase, vineri, că miniștrii USR PLUS își vor prezenta demisiile „la începutul săptămânii”, el plecând de altfel încă de atunci din Palatul Victoria cu obiectele personale pe care le avea în birou.

În contextul în care în 15 septembrie va începe votul pentru funcția de președinte al partidului, se speculează deja că Dacian Cioloș a forțat ruperea Coaliției pentru ca principalul său contracandidat, Dan Barna, să fie defavorizat, pentru că, odată ce nu va mai fi vicepremier, își va pierde influența asupra liderilor județeni și a delegaților la congres.

Premierul Florin Cîțu și-a anunțat colegii de la PNL, vineri seara, după ședința Coaliției că dacă miniștrii USR PLUS vor demisiona, dar partidul va rămâne la guvernare, el îi va demite din funcții pe toți cei numiți în posturi de secretar de stat, prefecți, șefi de agenții și companii.

Publicitate
banner we radio