Ştiri locale

Ministerul Culturii a vrut poartă din lemn la intrarea în Prefectura Covasna

Reabilitarea și modernizarea clădirii Prefecturii Covasna se apropie de final. Săptămâna trecută au fost demarate lucrările de înlocuire a pardoselii în toate birourile instituției, investiția în valoare de circa 93.000 de lei fiind realizată cu bani de la bugetul de stat, prin Ministerul Afacerilor Interne.

Prefectul județului, Ráduly István, a precizat că activitatea instituției nu este afectată, întrucât lucrările se derulează etapizat. Acesta a motivat necesitatea investiției prin faptul că pardoseala nu a mai fost schimbată de aproape 7 decenii, fiind deteriorată.

Publicitate

„Avem un management foarte bun, iar lucrările nu afectează deloc activitatea instituției. Această lucrare se derulează pe 3 niveluri: parter și etajele 1 și 2, în toate birourile înlocuim pardoseala. Inițial, acolo era parchet clasic peste o dușumea de scândură, în ultimii 60-70 de ani așa a fost, peste parchetul clasic în unele locuri a fost pus și parchet laminat, iar peste au fost mochete, toate deteriorate. Am decopertat tot, am turnat șapă, iar peste se va pune parchet laminat în toate birourile. Această lucrare va fi executată în două tranșe. În prima etapă, pe fiecare nivel am ales câte 3-4 birouri unde colegii fie erau plecați în concediu, fie au fost mutați în birourile în care încă nu am început lucrările, și unde vom începe în tranșa a doua, deci activitatea instituției nu este afectată. Am început anul trecut, în luna decembrie, când am achiziționat materialele necesare: parchet laminat și mochetă, (…) iar săptămâna trecută ne-am apucat de lucrări. Sper că în cel mult două săptămâni vom termina”, ne-a spus prefectul Ráduly István.

În 2021, întreaga rețea electrică interioară a fost schimbată, fiind înlocuite, printre altele, corpurile de iluminat și întrerupătoarele din fiecare încăpere, iar anul trecut, fațada și acoperișul clădirii au fost reabilitate cu finanțare de la Ministerul Afacerilor Interne, valoarea investiției fiind de peste 1 milion de lei. Lucrările au vizat înlocuirea în totalitate a acoperișului din tablă, îndepărtarea zugrăvelilor exterioare, reparații locale ale stratului suport și vopsirea exterioară a fațadei principale.

„În secolul XXI, nu putem să montăm la o instituție publică o poartă de lemn, cum era acum 50-100 de ani”

Potrivit prefectului, la vremea respectivă, instituția pe care o conduce nu a primit aprobarea din partea Ministerului Culturii și pentru înlocuirea ușii de acces în clădire, Direcția pentru Cultură solicitând ca intrarea în fosta casă Fogolyán unde își are sediul Prefectura să fie adusă la stadiul la care era în urmă cu aproape un secol, când accesul se făcea cu vehiculele printr-o poartă din lemn.

Ráduly István a declarat că Prefectura Covasna a depus contestație în acest sens, iar în cursul zilei de joi a primit aviz favorabil, astfel că, cel mai probabil, în următoarele două săptămâni ușa de acces în instituție va fi înlocuită cu o ușă modernă, tip termopan, „asortată geamurilor schimbate anul trecut”.

„În 2021 am schimbat rețeaua interioară de electricitate, apoi am schimbat acoperișul și fațada, am achiziționat în fiecare birou aparate de aer condiționat, laptopuri, calculatoare, cam totul este pus la punct. Am avut un blocaj din partea Ministerului Culturii, întrucât anul trecut nu am obținut avizul favorabil pentru schimbarea ușii de la intrarea în instituție. Comisia respectivă din Brașov a solicitat să montăm înapoi exact cum a fost acum 50-100 de ani, dar acum 100 de ani nu era ușă, ci era o poartă la intrarea clădirii, se intra cu căruțele, și poarta era plină, din lemn. Noi nu putem să montăm în secolul XXI, la o instituție publică, o poartă plină, ci o ușă, pentru că aici nu se mai intră cu vehicule, iar jandarmul care este de serviciu trebuie să vadă cine este în fața ușii. Am prevăzut în proiectul nostru o ușă foarte modernă și frumoasă, dar cu geamuri. Am făcut contestație la București, la Ministerul Culturii, și a fost acceptată, chiar joia trecută au primit răspunsul cei de la Direcția de Cultură a județului Covasna, iar azi am primit avizul favorabil, ceea ce înseamnă că în două săptămâni și acea ușă metalică comunistă va fi schimbată cu o ușă din lemn stratificat, termopan, asortată gemurilor pe care le-am schimbat anul trecut, pe fațada instituției. E o clădire emblematică, iar când va fi gata, și cu schimbarea acestei uși, va fi totul în regulă și vom fi mândri de această instituție”, ne-a mai explicat prefectul.

Ráduly István a mai precizat printre planurile imediat următoare se numără și înlocuirea rețelei sanitare, respectiv schimbarea conductelor de canalizare și apă, cel mai probabil printr-o finanțare din fonduri europene.

(Ioana Ardeleanu)   

Publicitate
banner we radio