Ştiri locale

VIDEO. Militarii Batalionului 22 Vânători de Munte Sfântu Gheorghe marchează centenarul Primului Război Mondial

Militarii Batalionului 22 Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe vor lua parte, la sfârşitul acestei săptămâni, la festivităţile prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, în program fiind prevăzut şi un marş în zona Oituzului, ce va marca, în mod simbolic, trecerea Carpaţilor de către Armata Română.

Manifestările vor începe pe 26 august de la ora 9.30 la monumentul aflat în cimitirul comun din municipiul Sfântu Gheorghe, unde, după instalarea gărzii de onoare şi oficierea serviciului religios, va fi citită lista eroilor căzuţi în Primul Război Mondial.

Publicitate

„La acest eveniment, fiecărui şef de instituţie îi revine onoarea de a da citire unei liste cu numele a 30 de eroi căzuţi în Primul Război Mondial”, precizează organizatorii, într-un comunicat de presă.

Primul care va rosti numele eroilor va fi prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, urmat de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, comandanţii U.M. 01048 Sfântu Gheorghe, Inspectoratului de Poliţie Covasna, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciului Român de Informaţii, Oficiului de Telecomunicaţii Speciale, reprezentantul Centrului Militar Judeţean Covasna şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, se mai arată în documentul citat.

Pe 27 august, începând cu ora 21, vânătorii de munte vor parcurge, pe întreaga lungime a Carpaţilor, traseele pe care s-au deplasat grupurile de acoperire ale Armatei Române în vara anului 1916. Vânătorii de munte covăsneni vor marca printr-un marş cu torţe acţiunile trupelor de acoperire ale grupului Oituz, de pe frontul Armatei de Nord, dispusă între Sud Vatra Dornei şi Valea Oituz.

Marşul va avea loc pe drumul european E 574, între marginea de Est a localităţii Hârja din judeţul Bacău până în incinta Bisericii Neamului din Poiana Sărată.

„Scopul activităţilor constă în omagierea eroilor României, fără deosebire de naţionalitate sau confesiune, ca o datorie morală a militarilor de azi faţă de jertfa înaintaşilor. Acest eveniment este deschis pentru public şi cu această ocazie lansăm invitaţia pentru toţi cetăţenii judeţului Covasna care doresc să ne fie alături”, menţionează organizatorii.

Ceremonii militare şi religioase vor fi organizate şi în Bucureşti, dar şi în alte localităţi din ţară.

În prima conflagraţie mondială şi-au pierdut vieţile peste 330.000 de militari români şi aproximativ 76.000 au rămas invalizi, iar acestora li se adaugă victime din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.

Programul Naţional al manifestărilor prilejuite de aniversarea centenarului Primului Război Mondial, aprobat de Guvernul României, se desfăşoară sub înaltul patronaj al Preşedintelui României.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio