Ştiri

Meteorologii anunţă secetă puternică şi recolte compromise

Seceta a cuprins deja Romania, avertizeaza meteorologii, care spun ca este prea putina apa in sol, iar recoltele vor fi compromise.

Judete precum Arad, Buzau sau Braila sunt vizate de seceta puternica, iar hectare intregi de grau, orz si rapita sunt in pericol. Doar 3 la suta din suprafata cultivata a tarii are sistem de irigatii.

Publicitate

Meteorologii spun ca in Romania clima s-a schimbat atat de mult incat avem ierni uscate cu zapada putina, iar toamna temperaturile sunt comparabile cu cele din vara. Din aceasta cauza umiditatea din sol a scazut atat de mult incat in unele zone vorbim de seceta pedologica medie.

Meteorologii avertizeaza ca aproape toata suprafata arabila a Romaniei este afectata de seceta. In zone vaste din vest, centru si est rezerva de apa din sol nu depaseste 150 de metri cubi la hectar, cand ea ar fi trebuit sa fie la 450 de metri cubi.

Marin Nedu face agricultura de peste 40 de ani in judetul Ialomita. Vestile de la meteorologi il ingrijoreaza, mai ales cand priveste spre cele peste 130 de hectare cultivate cu rapita si mazare.

Marin Nedu, agricultor: \”Cautam in permanenta soiuri si hibrizi care sa reziste la seceta, combinat si cu tehnologii aplicate. La grau de exemplu s-a ajuns cam la limita, avea neaparat nevoie de o ploaie.\”

Nu are sistem de irigatii, asa ca depinde de ploaia care poate sa nu vina. Un alt agricultor important in judet este si Nicolae Sitaru. Are 750 de hectare cultivate cu grau si crede ca a trecut de perioada critica. Pentru porumb are emotii, asa ca l-a asigurat. Nici el nu are acces la un sistem de irigatii.

Nicolae Sitaru, agricultor: \”In 2003 am avut iarna uscata si am facut 300 de kg de grau la hectar, am cules cat am plantat. In 2007 am avut suprafete de porumb unde nu am bagat combina. Avem anumite sole unde alta data la ora asta erau acoperite cu apa, acum sunt uscate.\”

Problema pentru agricultura romaneasca este ca doar 3 la suta din suprafata arabila are sistem de irigatii. In rest, numai ploaia poate salva recoltele.

Ministerul Agriculturii spune ca poate sa intervina daca producatorii fac solicitare scrisa.

Pana cand ogoarele tarii vor fi din nou impanzite de sisteme de irigatii, agricultorii sunt la mila cerului. Meteorologii anunta ca de maine ploile se opresc, iar temperaturile vor depasi 20 de grade Celsius.

\"seceta\"

Publicitate
banner we radio