Meteo, Ştiri locale

Meteo: Jumătate de ţară sub cod galben de vijelii şi ploi

Jumătate de ţară se va afla sub cod galben de vijelii şi ploi începând de vineri de la prânz, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90 – 100 km/h. Conform ANM, de vineri de la ora 12.00, până la ora 23.00, este valabilă o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului.

„În Banat, Crişana, Maramureş, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi nordul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (rafale de peste 60…65 km/h), averse cu caracter torenţial, descărcări electrice şi grindină”, anunţă meteorologii.

Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 20…25 l/mp. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90…100 km/h.

Pe arii restrânse, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi şi în restul teritoriului.

Meteorologii au actualizat prognoza pentru noapte de Înviere și zilele de Paște. Temperaturile maxime vor ajunge la 21 de grade și ploile se vor extinde treptat în cea mai mare parte a teritoriului.

„Sâmbătă va fi vreme caldă, în special în partea de sud a țării, cu temperaturi maxime între 14 și 20 de grade. Duminică, în ziua de Paște, vorbim de temperaturi apropiate de normalul termic pentru mijlocul lunii aprilie – valori între 15 și 20 de grade, iar minimele în noaptea Învierii – între 2 și 10 grade, iar în Capitală 7-9 grade Celsius”, a spus la Digi24 Elena Mateescu, director ANM.

„E posibil ca duminică să consemnăm perioade cu averse însoțite de descărcări electrice, în special în centrul, estul și sudul țării, iar săptămâna să debuteze cu cer mai mult noros, cu ploi în majoritatea regiunilor, dar mai ales în partea de vest și sud-vest a țării, unde aversele vor putea fi însoțite de descărcări electrice”, a avertizat meteorologul.

„Întreaga săptămână 17-21 aprilie poate fi caracterizată în cea mai mare parte a țării de cantități mai importante de precipitații. Atunci când vorbim de temperaturi care se apropie de pragul unei zile de vară, acestea aproape sistematic vin la pachet cu fenomene de instabilitate atmosferică”, a explicat Mateescu.

Publicitate
banner we radio