Ştiri

Medicii, obligaţi să depisteze şoferii cu afecţiuni periculoase

Conform unor noi reglementări legislative, orice doctor va putea să sesizeze poliţia dacă unul dintre pacienţi, care este şofer, are probleme medicale ce pot pune în pericol sigu- ranţa celorlalţi participanţi la trafic.

Din momentul în care se face această sesizare, şoferii vor trebui să se prezinte la un medic specialist pentru o investigaţie amănunţită şi, ulterior, dacă se dovedeşte că boala sau afecţiunea respectivă pune în pericol circulaţia pe drumurile publice, conducătorul auto va avea trei zile la dispoziţie să predea permisul de conducere. Persoana care îşi pierde dreptul de a conduce în urma examenului medical este obligată să se prezinte la unitatea de Poliţie Rutieră pentru a preda permisul în termen de trei zile de la înştiinţare.

Publicitate

Totodată, actele legislative promulgate de preşedintele Klaus Iohannis prevăd obligaţia unităţii medicale de a anunţa în termen de o zi Poliţia Rutieră atunci când, în urma controlului de specialitate, şoferul este declarat inapt de a conduce autovehicule, autorităţile urmând să suspende de îndată carnetul de conducător auto. Șoferii vor putea să-și recupereze permisul numai după ce vor scăpa de afecțiunile medicale din cauza cărora li s-a retras actul. În esență, parlamentarii au introdus o procedură mai clară referitoare la șoferii care suferă de afecțiuni ce nu permit deținerea permisului auto.

Practic, orice medic, nu doar cel de familie (așa cum e acum), va putea să trimită un șofer la examinare într-o clinică autorizată. „Orice medic, atunci când constată că un conducător de autovehicul, de tractor agricol sau forestier ori tramvai, aflat în evidența sau în îngrijirea sa, prezintă afecțiuni medicale, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de asistență medicală autorizată, cu diagnosticele constatate și cu datele de contact ale unității medicale în care medicul trimițător își desfășoară activitatea și să consemneze acest lucru în fișa medicală a conducătorului”, scrie în proiectul de act normativ, cu precizarea că există un ordin al ministrului Sănătății cu afecțiunile ce nu permit conducerea mașinilor.

Reguli stricte pentru bolnavii cardiaci şi cu diabet

De un an de zile, teoretic, persoanele care suferă de afecţiuni cardiace sau de diabet obţin mai greu eliberarea şi reînnoirea permisului de conducere, potrivit unui ordin al ministrului Sănătăţii, la cererea unei directive europene din anul 2016. În document se argumentează prin faptul că „afecţiunile cardiovasculare pot determina o alterare bruscă a funcţiilor cerebrale, care constituie un pericol pentru siguranţa rutieră, reprezentând un motiv pentru interzicerea, cu titlu temporar sau permanent, a conducerii unui autovehicul”.

În cazul mai multor astfel de afecţiuni, precum bradiaritmii, tahiaritmii supraventriculare şi ventriculare, simptome de angină, implantare sau înlocuire a unui stimulator cardiac permanent, pierdere tranzitorie a stării de conştienţă şi a tonusului postural sau sindrom coronarian acut, viitorilor şoferi sau conducătorilor auto le pot fi eliberate sau reînnoite permisele de conducere auto numai după ce afecţiunea în cauză a fost efectiv tratată şi sub rezerva avizului eliberat de medicul de specialitate cardiologie şi, după caz, prin efectuarea unui control medical periodic.

De asemenea, ordinul precizează că pentru boli aşa cum sunt cele care necesită implantarea unui defibrilator, boli vasculare periferice, insuficienţă cardiacă sau cardiopatie valvulară însoţită de regurgitare aortică, candidaţilor sau conducătorilor auto nu li se pot elibera sau reînnoi permisele de conducere.

În plus, potrivit documentului, un conducător auto care suferă de diabet zaharat şi care urmează un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei trebuie să demonstreze că înţelege riscurile hipoglicemiei şi că este capabil să ţină sub control aceste episoade.

„În cazul în care un candidat sau un conducător auto cu diabet zaharat urmează un tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permiselor se efectuează numai pe baza avizului medicului diabetolog şi, după caz, pe baza unor controale medicale periodice efectuate la intervale de maximum 5 ani; nu se eliberează şi nu se reînnoiesc permisele de conducere în cazul candidaţilor sau conducătorilor auto cu hipoglicemie cronică gravă decât dacă solicitările sunt susţinute de un aviz al medicului diabetolog şi de efectuarea unor controale medicale periodice; în cazul hipoglicemiilor cronice grave în timpul orelor de activitate, permisul de conducere auto se eliberează sau se reînnoieşte numai după ce au trecut 3 luni de la cel mai recent episod”, se arată în documentul Ministerului Sănătăţii.

Trei variante de lucru

Biletul de trimitere va fi trimis șoferilor cât mai repede, iar în maximum trei zile lucrătoare de la comunicare aceștia vor fi obligați să se prezinte la clinica indicată pentru o examinare medicală de specialitate. După cum apreciază specialiştii citaţi de avocat.net, vor putea exista trei finaluri pentru situația în care se află șoferii, una implicând și neprezentarea la examinarea medicală.

1. Prima variantă va fi prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este apt să conducă mașini în continuare. În acest caz, clinica va comunica medicului trimițător, în maximum 15 zile de la constatarea faptului că șoferul este apt, rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va păstra permisul auto.

2. Varianta a doua va implica prezentarea la examinare și constatarea că șoferul este inapt să mai conducă automobile. Într-o singură zi de la data constatării, clinica va trebui să informeze Poliția Rutieră, medicul trimițător și șoferul în cauză despre rezultatul examinării. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce Poliția Rutieră îl va retrage la data primirii informării clinicii.

3. A treia și ultima variantă va fi neprezentarea șoferului la examinarea medicală. În acest caz, dacă medicul trimițător nu va fi informat de clinică, în maximum 30 de zile de la comunicarea biletului de trimitere către șoferi, despre rezultatul examinării, acesta va informa Poliția Rutieră. Rezultat: șoferul își va pierde permisul după ce Poliția Rutieră îl va retrage la data primirii comunicării medicului.

În orice caz, pentru a asigura funcționarea mecanismului, parlamentarii au prevăzut și introducerea unor amenzi pentru medicii și clinicile care nu-și vor respecta obligațiile legale. În prezent sunt situaţii în care medicii cad la învoială cu pacienții să nu le treacă în fişele medicale astfel de afecțiuni cu potențial de risc, dar e ilegal și o fac pe propria răspundere. În momentul de față, numai medicul de familie poate trimite șoferii la examinarea medicală și nu există o procedură cuprinzătoare de comunicare între medic, clinică și poliție.   

Boli cu efecte letale la volan

Conform statisticilor, afecţiunile neurologice şi oftalmologice, bolile psihice şi cardiovasculare, epilepsiile, sechelele de accident vascular cerebral sau diabetul zaharat necontrolat ori tratamentul cu substanţe psihoactive şi sedative sunt principalele probleme medicale periculoase întâlnite la şoferii care, în majoritatea cazurilor, au provocat accidente rutiere cu urmări grave pe şoselele din România.

Potrivit noilor reglementări, doctorii sunt obligaţi să îi trimită la un control de specialitate pe toţi cei care au afecţiuni incompatibile cu şofatul. În cazul în care refuză examinarea medicală, şoferii vor rămâne pietoni.

Publicitate
Publicitate
banner we radio