Ştiri locale

Medicii de familie şi pacienţii au protestat în faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe

Aproximativ 20 de medici de familie şi pacienţi din judeţul Covasna au pichetat, joi, sediul Prefecturii din municipiul Sfântu Gheorghe, cerând debirocratizare, creşterea finanţării asistenţei medicale primare şi îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale.

Manifestanţii şi-au exprimat revendicările prin intermediul unui memoriu, înmânat prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, precum şi al unor pancarte, pe care era scris „Nu se poate calitate cu finanţare la jumătate”, „Vrem un sistem de sănătate bazat pe echitate”, „Medicina familiei, încotro?”, „Nu mai vrem birocraţie, nu mai vrem să fim hărţuiţi”, „În hârtii ne-aţi îngropat de vii”.

Publicitate

Preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Covasna, dr. Lucia Seres, a declarat că sistemul medical are nevoie de reglementări clare şi nu „interpretabile”, cum sunt în momentul de faţă, dar şi de salarii decente şi atractive, astfel încât medicii să rămână în ţară.

Ea şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că majoritatea medicilor de familie din judeţ sunt în vârstă şi nu există tineri care să îi înlocuiască, lucru confirmat şi de o statistică a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Covasna, potrivit căreia mai mult de jumătate dintre medicii de familie din judeţ au în jur de 60 de ani şi vor ieşi în curând la pensie.

Potrivit datelor DSP, asistenţa medicală primară în judeţul Covasna este asigurată la ora actuală de o sută de medici, dintre care 51 au împlinit 60 de ani, iar 21 au deja peste 65 de ani.

La proteste au participat şi reprezentanţi ai unei asociaţii a bolnavilor de cancer, care au declarat că sunt solidari cu medicii, deoarece problemele ridicate de aceştia afectează direct sau indirect şi pacienţii, reclamând printre altele numărul insuficient al medicilor oncologi din judeţ şi perioadele lungi de aşteptare pe liste pentru consultaţiile de specialitate.

(Agerpres)

Publicitate
Publicitate
banner we radio